Edukata - Mustafa Hoxha

Edukata është veti njerëzore,
e mësuar qysh në fëmini
edukata është vlerë cilësore,
që vë rend në shoqëri,

II.
Mësohet nga prindërit,
nëse i kemi,(i kemi patur) të edukuar,
mësohet dhe nga mjedisi,
fëmirin ku kemi kaluar,

III.
Mësohet dhe nga arsimi
ku jemi shkolluar,
mësohet dhe nga rëndësija,
të cilën ja kemi kushtuar,

IV.
Mësohet edhe nga propagandimi,
nëse është i mbarë,
por, zhytet në ujë si pinguini,
të përvehtësojm të huajtë binarë,

V.
Kur edukata bëhet kiç,
ajo prodhonë tmerrësi,
si duhet as kujt hiqë,
në jetë të rendomët me i hi,

VI.
Kur ajo ngrihet nga friga,
dhe shëndrrohet në fuqi,
shpejt kalon në intriga,
në amoralitet dukë u shkri,

VII.
Edukata është armë e përgjithëshme,
për te ruajtur identitetin,
ajo është provë e fuqishëme
për të mbrojtur vetin

VIII.
Edukat na mbronë nga të pakandëshmet e ndryshme,
si!!!, tё mos turrëmi të pasurohemi në hajni,
ajo na ruan kombin dhe fen në cilësi të fuqishëme,
kur qëndrojmë lapidarë në të ndryshëmet stihi

IX.
Kur edukata mungon,
jeta humb çdo bjerrë,
pa edukatë kushë jeton,
jetonë në humënerë,

X.
Baba i imë më pat then njiherë,
nja shtatë vjetë, pasi kishem lindur,
se aty ku edukata nuk ka nderë,
nuk vlen të rroshë, të jeshë i bindur,

XI.
Ashtu na mësuan prindërit
mua dhe shumë të tjerë,
se; aty ku edukata nuk ka nderë,
aty as jeta nuk ka vlerë,
aty të gjithë jan të mjerë,
aty njerëzija është e shterrë,

XII.
Po, nga te parët kemi mësuar,
se kombin e kemi me të lindur,
e fen me te bindur të përvehtësuarë,
e të dyat me të lindur, e më të trashiguar,

XIII.
Madje kam ndëgjuar, një rast kur ke rendi,
se, nuk duhet lakëmuar atë çka nuk të takon,
se, nuk duhet ulë ku nuk të kërkon vendi,
se, nuk duhet qendruar ku e pakëndshmja të fërkon,
dhe se, nuk duhet folë ku nuk të thërret kuvendi.

Artikujt e fundit


Reklama

Reklama