Çeshte festa e Sulltan Novruzit?

Në këtë ditë nis stina e pranverës, sepse sot  çdo gjë nis të marrë jetë e gjallëri. Dita nis me urimet më të mira për mbarësi, mirëqënie, paqe dhe dashuri. Në këtë festë gjithë besimtarët veshin rrobat më të mira dhe vijnë së bashku për të bërë faljen në këtë ditë të madhnueshme në Selinë e Shenjtë dhe çdo teqe. 22 marsi është  shumë e pranishme në botën bektashiane. 

Sot rigjallërohet jeta, festa e madhe e gjithë bektashinjve në botë. Nevruzi do të thotë “Dita e re” nga persishtja dhe Sulltan është titull i lartë(Bektashinjtë mbiemërojnë disa shenjtë). E ka origjinën qysh herët. Në Shqipëri filloi të festohej që kur u përhap bektashizmi në shekujt XIV. Dita e  Sulltan Novruzit përkon me ditën  e lindjes së Imam Aliut. Për këtë festë poeti ynë i madh bektashian Naim Frashëri ka thënë:  “Sot është një ditë e re që përsëritet moti, lind  Vera, lind ngrohtësia, lind Aliu, lind vet Zoti”. Kjo ditë përkujton edhe ditëlindjen e Imam Aliut, që lidhet me ringjalljen e jetës dhe me shpresën për ditë më të mira. Kjo ditë ka një domethënie të veçantë për gjithë besimtarët. Është  dita e Imam Aliut, dhëndrit të profetit Muhamed, ai ka qënë krahu i djathë i  Profetit. Prandaj kjo festë për bektashinjtë përfaqëson një ditë të shënuar dhe më të bekuara të vitit.

Ai ka lindur më 22 mars, është një nga shënjtorët më të mëdhenj të të gjitha kohërave dhe është i pari i dymbëdhjetë imamëve. Imam Aliu është një nga imamët e mëdhenj, i pajisur me një dituri të jashtëzakonshme. Profeti Muhamed thotë: “ Unë jam qyteti i diturisë dhe Aliu është porta e tij” ose “Nuk ka trim si Aliu, nuk ka shpatë tjetër si Zylfikari Aliut. Kush do Alinë, më ka dashur mua, kush urren Alinë, më ka urryer mua”. Prandaj me të drejt u quajt prijës i besimtarëve arabë, dijetarëve arabë që bënë epokë të artë e që i dhanë njerëzimit mbarë dritë. Ai ishte njeriu i luftës për përparimin njerëzor. Ai përdorte bukur fjalën për pikëllimin e shpëtimin njerëzor. Ai la pas tre parime: Shkallën e të menduarit, unitetin njerëzor, drejtësinë. Prandaj mbeti symbol i përhershëm. Sa bektashinjtë betohen: Ja Muhamed -Ali!

Artikujt e fundit


Reklama

Reklama