Zbulimi i rrallë/ – Një asteroid i florinjtë drejt Tokës, mund të kthejë çdo banor në miliarder. –

Edhe nëse ishte “Big Bang”, “Midas” ose vetë Perëndia, ne nuk do të shkojmë ndonjëherë përtej misterit të origjinës së floririt. Por ne dimë se është minerali më me vlerë dhe tashmë kemi identifikuar një asteroid me vlerë 700 kuintilion dollarë, si pasojë e strukturës së tij me metale të çmuara.

Nëse gara hapësinore e minierave ndizet për ndonjë arsye, ajo do të jetë ky asteroid, i quajtur “Psyche 16”, që sipas studiuesve është vendosur midis Marsit dhe Jupiterit dhe lëviz metale të rënda të mjaftueshme për të pasuruar çdo person mbi planetin tonë me një trilion dollarë.

Ky asteroid ka sasi masive ari, hekuri dhe nikeli duke bërë që NASA të buzëqeshë pasi e zbuloi. Zbulimi është bërë, ndërsa tani është një çështje provimi i ekzistencës së tij duke e prekur.

Dhe NASA ka në plan ta bëjë këtë, duke filluar nga viti 2022. Sigurisht, thotë minatori veteran Scott Moore, CEO i EuroSun Mining “Titanët e artë” tani kontrollojnë qindra pronat më të mira prodhuese në mbarë botën, por 4-5 milionë unaza ari sillen çdo kohë rreth planeteve.

A mund ta nxjerrim këtë ar nga hapësira? Kjo është pyetja kuintilion dollarëshe, sigurisht.

Profesor John Zarnecki, president i Shoqërisë Mbretërore Astronomike, vlerëson se do të duhen rreth 25 vjet për të marrë ‘prova të konceptit’ dhe 50 vjet për të filluar prodhimin komercial.

“Sigurisht, gjithçka varet nga dy gjëra kryesore: Fizibiliteti ekonomik dhe përparimi ynë i teknologjisë hapësinore. Dhe pastaj, ne nuk jemi vetëm. Ka fuqi të tjera botërore të cilat dëshirojnë të marrin në duart e tyre atë që përmban asteroidi. Kina përfundimisht planifikon të dominojë këtë garë”, tha ai.