Vittorio Sgarbi : Mënyra e Gjergji Metës për të bërë art të prek  dhe lulëzon. –   

Vittorio Sgarbi       

Gjergji Meta është një mjeshtër i modernizmit të madh, por para së gjithash ai është një person i pajisur me një ndjenjë të madhe të vëzhgimit. Analizon,vëzhgon  mendon dhe duke studiuar se çfarë e rrethon atë çdo ditë është ushtrimi i ndjekjes së vazhdueshme. Imazhet ndjekin njëri-tjetrin dhe në mendjen e tij krijojnë  filma imagjinarë nga e cila vetë mjeshtri nxjerr fotograme që bëhen më vonë  pastaj pikturat e tij. Ngjyra është punuar nivel pas niveli në një vazhdimësi të vazhdueshme që i jep kompozimeve një tre dimensionalitet të papritur. Intuita per te  bërë kaos poetik, furinë e qytetit “, bën qe  Meta bëhet një tregimtar modern i jetës, një transmetues qe refuzon fjalët për të komunikuar me anë të shenjës, reflektimeve ,turbullira te vena ne zjarr, bëjnë dimanike rrugëtimin e tij piktorik  që rrit një ‘origjinalitet intensiv ndaj shpirtit të tij, një aftësi ‘për të vëzhguar dhe për të marrë më shumë unike se e rrallë.

Gjergj Meta XHOXHO

Fuqia per te nxjerre frymëzim nga normalja  është nje  avantazh i madh qe artisti me shkathtësi përdor në favor të tij  duke nxitur aktivitetin e tij  nëpërmjet  përdorimit  jo vetëm të  ngjyrave  të vajit por edhe të materialeve të tjera atë që punon vepra  të ndryshme, por të njëjtën identitet natyral.