16 Shtator 2023

“… India është vendi ku është zbuluar një virus që, sipas ekspertëve, është shumë më vdekjeprurës se Covid”.

Në muajin shtator 2023, pandemia e shkaktuar nga zgjerimi i COVID-19 është tashmë shumë prapa nesh. Ky virus, i cili paralizoi plotësisht botën për disa muaj, vazhdon të bëjë kërdinë edhe sot. Pak javë më parë, punonjësit e shëndetësisë paralajmëruan për një rikthim të rasteve me koronavirus në vendin tonë dhe mund të mos jetë i vetmi virus që duhet t’i kushtojmë vëmendje.

Nëse Kina ishte vendi në syrin e stuhisë kur filloi të përhapet koronavirusi, tani India është vendi ku është zbuluar një virus që, sipas ekspertëve, është shumë më vdekjeprurës se Covid. Autoritetet në Kerala, një rajon në jug të Indisë, kanë konfirmuar vdekjen e dy personave të infektuar me virusin Nipah (NiV), i cili ka shkaktuar gjithashtu disa shtrime në spital.

Ky është një virus që ka tërhequr vëmendje të veçantë, sepse ndan disa ngjashmëri të rëndësishme me Covid-in. Nipah, si koronavirusi, ka një rezervuar kafshësh. Dhe kjo nuk është e gjitha. Konkretisht, transmetuesit kryesorë të këtij virusi infektiv janë lakuriqët e natës, veçanërisht ata të gjinisë ‘Pteropus’, të njohur zakonisht si dhelprat fluturuese. Derrat gjithashtu mund ta transmetojnë atë.

Ky detaj na bën të mendojmë menjëherë për fillimet e pandemisë, ku ekspertët po shqyrtonin disa hipoteza në lidhje me origjinën e virusit. Ndonëse është e vërtetë që edhe pangolini ishte një nga kafshët që vihej në ‘tavolinën e diskutimit’, lakuriqët e natës ishin ‘të akuzuarit’ kryesorë për përhapjen e virusit. Por rezervuari nuk është i vetmi detaj që ndan ngjashmëri me Covid-in, dhe ai është se Nipah transmetohet mes njerëzve përmes lëngjeve të tilla si pështyma.

Një tjetër nga rreziqet kryesore të Nipah është se, për momentin, nuk ka një vaksinë që mund të ndalojë efektet e virusit. Ky është një nga aspektet më shqetësuese, megjithëse nuk është i vetmi. Shqetësuese është edhe shkalla e vdekshmërisë, e cila do të ishte “75 herë më e lartë” se ajo e Covid, sipas ‘La Razón’. Vlerësohet se të paktën 70% e njerëzve të infektuar nga ky virus kanë vdekur.

Disa nga simptomat

Simptomat që vuajnë të infektuarit nga virusi Nipah të kujtojnë gjithashtu Covid-in. Më të lehtat janë ethet, dhimbja e kokës ose marramendja, por ky virus mund të shkaktojë dëmtime edhe në sistemin e frymëmarrjes. Duhet mbajtur mend se një nga problemet kryesore me Covid-in ishte se shkaktoi pneumoni dypalëshe, e cila preku të dy mushkëritë në të njëjtën kohë.

Megjithatë, ekspertët theksojnë se rastet më të rënda të kësaj sëmundjeje kanë pësuar edhe encefalit. Këto probleme mund të shkaktojnë çdo gjë nga konfuzioni mendor ose çorientimi, deri te krizat dhe ndryshimet e papritura të personalitetit, në rastet më të këqija.

Gazeta Dita