20 Mars 2023

Sipas NASA-s, sot në orën 4:24 pasdite, dielli do të gjendet pingul mbi ekuatorin e tokës. Me fjalë të tjera, do të ndodh Ekuinoksi i pranverës, barazvlera kohore e ditës dhe natës. Përkitaz të gjithë traditave dhe qytetërimeve të derisotme kjo është dita e parë e pranverës.

Thuhet edhe kur dielli bie në pus. Eshtë fjala kur ndodh pasqyrimi i diellit në një pus, fenomen që nuk ndodh dhe nuk mund të verifikohet në asnjë paralel tjetër tokësor. Në këto dy data, dita dhe nata janë të barabarta, secila nga 12 orë. Gjatë barasnetëve, dielli lind saktësisht në lindje dhe perëndon me saktësi në perëndim.

Barasnetët mund të mendohen edhe si pika në qiell. Edhe pse drita e ditës bën që yjet të mos shihen, duke e bërë të vështirë vendndodhjen e Diellit në lidhje me trupat e tjerë qiellorë, Dielli ka një vendosje të përcaktuar lidhur me yjet e tjerë. Ndërsa Toka rrotullohet rreth Diellit, vendndodhja e dukshme e diellit zhvendoset në një rreth të brendshëm gjatë një viti. Ky rreth quhet ekliptikë, dhe është edhe rrafshi i orbitës tokësore drejtuar mbi sferën qiellore.

Sot, barazohet dita me natën dhe pranvera çel siparin

Një ekuinoks ndodh dy herë në vit, rreth 20 marsit dhe datës 22 shtator. Fjala vetë ka disa përkufizime të përafërta. Kuptimi më i vjetër është kur dita dhe nata janë me vlera të përafërta kohëzgjatjeje. Fjala ekuinoks vjen nga ky përkufizim, rrjedh nga latine aequus (të barabartë) dhe NOx (natën).

Dhe ka edhe shumë efekte të tjera në lojë rreth kohës së ekuinoksit të marsit që të gjithë ne mund t’i vërejmë. Në hemisferën veriore, ekuinoksi i marsit sjell lindjet e hershme të diellit, perëndimet e mëvonshme dhe bimët që mbijnë.

Ndërkohë, do të gjeni sezonin e kundërt – lindjet e mëvonshme të diellit, perëndimet e hershme të diellit, erërat më të ftohta, gjethet e thata dhe që bien – në jug të ekuatorit.

Ekuinokset dhe solsticet shkaktohen nga animi i Tokës në boshtin e saj dhe lëvizja e pandërprerë në orbitë. Ju mund të mendoni për një ekuinoks sikur ndodh në kupolën imagjinare të qiellit tonë, ose si një ngjarje që ndodh në orbitën e Tokës rreth diellit.

Ku janë shenjat e ekuinoksit të marsit në natyrë?

Sot, barazohet dita me natën dhe pranvera çel siparin

Kudo! Harrojeni motin për një moment dhe mendoni vetëm për dritën e ditës. Për sa i përket dritës së ditës, njohuria se pranvera është këtu – dhe vera po vjen – përshkon gjithë natyrën në gjysmën veriore të globit të Tokës.

Vini re harkun e diellit përgjatë qiellit çdo ditë. Do të zbuloni se po zhvendoset drejt veriut. Duke iu përgjigjur ndryshimit të dritës së ditës, zogjtë dhe fluturat po migrojnë përsëri drejt veriut, së bashku me shtegun e diellit.

Ditët më të gjata sjellin me vete mot më të ngrohtë. Njerëzit po i lënë palltot e tyre të dimrit në shtëpi. Pemët po lulëzojnë dhe bimët po fillojnë një cikël të ri rritjeje. Në shumë vende, lulet e pranverës kanë filluar të lulëzojnë.