Shen Jeronimi (fragment) i Leonardo Da Vincit

Piktura e papërfunduar e Leonardo da Vinçit, “Shën Jeronimi në shkretëtirë”, shfaqet në Chateau du Clos Luce, në Luginën Loire të Francës, ku artisti kaloi tre vitet e fundit të jetës së tij.

“Shumë pyetje mbeten pa përgjigje, gjë që e bën këtë vepër kaq enigmatike”, thotë François Saint-Bris, drejtor dhe president i Clos Lucé.

“Është shumë emocionuese për familjen tonë në Le Clos Lucé dhe ekipet tona të mirëpresin një Leonardo da Vinci, një kryevepër autentike nga Leonardo da Vinci, në vendin ku ai kaloi tre vitet e fundit të jetës së tij, këtu në Amboise”, tha ai.

Në pikturë  gjenden gjurmët e gishtave të Leonardos nga 535 vjet më parë.

“Ju mund të shihni qartë një gjurmë gishti. Kjo është ajo që quhet pikturë me gisht, një lloj fshirjeje me gishta që krijon një turbullim të lehtë dhe një sfumato të lehtë. Kjo ishte gjithashtu një teknikë e përdorur nga piktorët në atë kohë,” tha ai.

Shumë pyetje mbeten pa përgjigje, gjë që e bën këtë vepër kaq enigmatike. Është një vepër e porositur apo një vepër përkushtimi?

A ishte një vepër që Leonardo e bëri për vete në temën e Shën Jeronimit?

Apo është nga periudha fiorentine Pra, para vitit 1480, apo nga periudha milaneze pas vitit 1480?

Misteri mbetet.

Pergatiti  Besmira Pelushaj