Perkujtim: – PAS 400 VJETËVE KREMTOHET MESHA E SHENJTË E ARGJIPESHKEVISE SE TIVARIT

në Manka, mbi qytetin e vjetër të Tivarit, në Mal të Zi.

22 maji 2015

Nga FB: Mikel Prekpalaj.

Ne keto foto shikova Pasurine arkitektonike te te Pareve te Mi. Ne kete veprimtari, ceremoni fetare, degjova zerin e te Parve te mi. Nderim. Respekte per meshtaret dhe pjestaret ne kete meshe te pershpirtshme per te Paret dhe per Ne. Perulem ndaj punes Tuaj. Ndjehm krenar qe Ju kemi. E ndjej shpirterishte qe isha aty dhe shikova hijen e arberorit Marin Bici. Edhe nje here Faleminderit.

PAS 400 VJETËVE KREMTOHET MESHA E SHENJTË

Në Manka, mbi qytetin e vjetër të Tivarit, në Mal të Zi, pas më tepër se 4 shekuj, kremtohet mesha e shenjtë në Kishën e të Shëlbuemit – Ngritjes së Zotërisë në Qiell, që ishte kishe e Benediktinëve.

Tivari dhe rrethina, por jo vetëm, janë lokacion antik i krishterë, që gjatë Perandorisë Otomane ka pësuar shkatërrime të shumta, ndalime e mohime të kulturës dhe trashëgimisë së krishterë.

Prona të shumta ku gjendet kishat e vjetra paleokrisitane, dhe të kohës së mesjetës, gjenden në shumë vende të territorit të Argjipshkvisë dhe pritet që ato të kthehen te pronari i ligjshëm, i vërteti, që në njëfarë mënyre të rikompensohet sadopak dëmi i madhe që pushtimi Otoman i ka bërë kësaj treve Kristian.


Huazuar nga FB: Mikel Prekpalaj.