7 Gusht 2023

Zyrtarët e qytetit në Juneau, Alaska, kanë lëshuar një deklaratë emergjence pasi një shpërthim i liqenit të akullnajave nga përmbytjet ka shkaktuar kërdi pranë qytetit, ku strukturat janë shkatërruar.

Përmbytjet janë për shkak të një ndërprerjeje në ‘Basinin e Vetëvrasjes’, një pellg anësor në akullnajën Mendenhall, që ndodhet rreth 12 milje në veri të kryeqytetit të shtetit të Alaskës. Një përmbytje e shpërthimit të liqenit akullnajor ndodh kur prishet një digë që përmban një liqen akullnajor.

Përmbytjet kanë shkatërruar disa struktura përgjatë lumit Mendenhall, sipas Shërbimit Kombëtar të Motit. Dy shtëpi janë humbur dhe një tjetër është dëmtuar pjesërisht dhe është larë, tha për ABC News Rob Barr, zëvendës menaxher i qytetit të Juneau.

“Një pjesë e vogël” rezidencash të tjera, duke përfshirë një ndërtesë banimi që është “minuar ndjeshëm”, janë në rrezik, tha Barr. NWS e përshkroi përmbytjen si një ngjarje “ekstreme”.

Në shkallën FEMA, kishte më pak se 1% mundësi që ai nivel të shkaktonte përmbytje, tha hidrologu i Shërbimit Kombëtar të Motit Juneau Aaron Jacobs. “Ne as që menduam se kjo ishte e mundur”, tha Jacobs.

Videoja e marrë nga banori Sam Nolan tregon një strukturë shumëkatëshe që shembet në lumë. Nolan pa për më shumë se një orë teksa shtëpia iu nënshtrua ujërave të përmbytjeve, tha ai. “Ishte vërtet e trishtueshme të shikoje, por gjithçka që mund të bënim ishte të qëndronim atje dhe të shikonim”, tha Nolan. Përmbytjet kanë mbyllur disa rrugë në rajon, duke përfshirë ura, sipas qytetit të Juneau.