25 Nentor 2023

Ajsbergu ‘A23a’ ndodhet në Detin Weddell të Antarktidës. Me një sipërfaqe pothuajse 4,000 km katror (1,500 milje katrore), është më shumë se dyfishi i madhësisë së Londrës së Madhe. Tashmë është gati të derdhet përtej ujërave të Antarktidës. ‘A23a’ është një kolos i vërtetë dhe kjo pllakë akulli është rreth 400 metra (1312 ft) e trashë.

Një ajsberg i quajtur ‘A23a’ po lëviz pas më shumë se 30 vitesh i mbërthyer në fundin e oqeanit. Ky ajsberg është ajsbergu më i madh në botë. Në thelb është një ishull akulli.

Ndodhet në Detin Weddell të Antarktidës. Me një sipërfaqe pothuajse 4,000 km katror (1,500 milje katrore), është më shumë se dyfishi i madhësisë së Londrës së Madhe. ‘A23a’  tani është gati të derdhet përtej ujërave të Antarktidës. ‘A23a’ është një kolos i vërtetë dhe kjo pllakë akulli është rreth 400 metra (1312 ft) e trashë, shkruajnë mediat ndërkombëtare.

Ajsbergu ka pasur një vrull në muajt e fundit, i nxitur nga erërat dhe rrymat, dhe tani po kalon majën veriore të Gadishullit Antarktik.

Ashtu si shumica e ajsbergëve nga sektori Weddell, A23a pothuajse me siguri do të hidhet në Rrymën Rrethore të Antarktikut, e cila do ta hedhë atë drejt Atlantikut të Jugut në një shteg që është bërë i njohur si “rrugicë ajsberg”.

Nëse troket në Gjeorgjinë Jugore, mund të shkaktojë probleme për miliona foka, pinguinë dhe zogj të tjerë deti që shumohen në ishull. Pjesa më e madhe e A23a mund të prishë rrugët normale të kërkimit të ushqimit të kafshëve, duke i penguar ato të ushqejnë siç duhet të vegjlit e tyre.

Por do të ishte gabim të mendosh për ajsbergët si objekte rreziku – Titaniku dhe të gjitha këto. Ka një njohje në rritje të rëndësisë së tyre për mjedisin.