2 Dhjetor 2023

Udhëheqësit e shquar botërorë u mblodhën në Samitin e Ndryshimeve Klimatike COP28 në Dubai, ku presidenti i Serbisë, Aleksandër Vuçiç, njoftoi një vizitë të afërt nga Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan, në Serbi në janar.

Njoftimi i Vuçiç pasoi takimet me një sërë personalitetesh ndërkombëtare, duke përfshirë presidentin e Polonisë Andrzej Duda, Ministrin e Jashtëm të Emirateve të Bashkuara Arabe, Sheikh Abdullah bin Zayed, mbretin Hamad të Bahreinit, presidentin e Qipros, Nicos Anastasiades, Presidentin e Hungarisë Katalin Novak dhe Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s, Jensolten. Vuçiç u takua gjithashtu me kryeministrin e Indisë, Narendra Modi dhe presidentin e Bjellorusisë, Alexander Lukashenko, para fillimit të Samitit. “Njoftimi i Presidentit Vuçiç nënkupton forcimin e lidhjeve të Serbisë me Turqinë nën udhëheqjen e Erdoganit.

Këto lidhje pritet të forcohen më tej gjatë vizitës së Erdoganit në janar.

Ky zhvillim vjen në mes të angazhimeve të tjera të rëndësishme ndërkombëtare të Vuçiç në Samit, duke nënvizuar rolin aktiv të Serbisë në shkëmbimet diplomatike globale”, shkruajnë mediat pranë presidentit.  Samiti i Ndryshimeve Klimatike ka tërhequr vëmendjen globale, me liderët botërorë që diskutojnë çështje të ngutshme mjedisore. “Samiti siguroi një platformë për Vuçiçin dhe liderët e tjerë për t’u përfshirë në diskutime dypalëshe, duke hedhur dritë mbi dinamikat politike globale”, shkruajnë më tej mediat serbe. Pavarësisht mungesës së disa liderëve, përfshirë edhe Joe Biden, marrëveshjet dhe njoftimet e bëra në samit do të kenë padyshim implikime të gjera në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe nismat për ndryshimet klimatike.