7 Nentor 2023

Mali Kailash ndodhet në pjesën perëndimore të Tibetit dhe është një nga vendet më të shenjta, por edhe më të paarritshme në botë. Sipas besimit hindu, e gjithë bota e ka origjinën nga mali Kailash.

Edhe pse, sipas të dhënave zyrtare, askush nuk e ka arritur majën e tij, dija tibetiane tregon një histori të ndryshme, atë të një prifti tibetian të quajtur Milarepa, i cili dyshohet se arriti të ngjitej në mal në shekullin e 11-të, por kur u kthye, ai paralajmëroi të tjerët që të mos ngjiteshin atje, sepse “ata do të shqetësojnë Perëndinë që qëndron në majë të saj”.

Edhe pse në një lartësi prej 6714 metrash është shumë më i vogël se mali më i lartë në botë, mali Everest (8849 metra), ky mal mistik mbetet ende i pa pushtuar. Ka dy arsye të mëdha për këtë. Së pari, Kailash ndodhet në një mjedis shumë të paarritshëm dhe sfida fizike për të arritur dhe ngjitur në mal konsiderohet pothuajse e pamundur.

Shpatet e pjerrëta, sipërfaqet pothuajse vertikale dhe mbulimi i vazhdueshëm i borës janë arsyeja pse vetëm “Spiderman” do të mund të ngjitej në majën e saj, por edhe ai do të duhej të luftonte me erërat e forta dhe kushtet e vështira të motit që paraqesin një rrezik shtesë për alpinistët e mundshëm.

Pavarësisht këtyre rreziqeve, në të kaluarën ka pasur përpjekje për t’u ngjitur në malin Kailash, të cilat kanë përfunduar pa sukses, por moti i rrezikshëm dhe terreni i paarritshëm janë vetëm një pjesë e arsyes.

Mali i shenjtë

Kailash është një vend pelegrinazhi për katër fetë dhe për këtë arsye ngjitja në të është e ndaluar. Përveç hinduve, mali është një vend i shenjtë për budistët, xhainët dhe anëtarët e fesë tibetiane Bön.

Për mijëra vjet, anëtarët e këtyre feve kanë bërë pelegrinazhe rreth malit 52 kilometra, i cili, sipas besimit, duhet të mbulohet vetëm në një ditë për fat të mirë. Hindusët dhe budistët ecin nëpër male në drejtim të akrepave të orës, ndërsa xhainët dhe anëtarët e fesë Bön ecin në të kundërt të akrepave të orës. Përndryshe, do t’ju duheshin rreth 15 orë për të ecur në të gjithë rrethin, nëse jeni në formë vërtet të mirë dhe ecni shpejt.

Po, ngjitja në këtë mal mistik do të ishte një arritje mbresëlënëse, por mali Kailash mbetet ëndrra e pakapshme e aventurierëve në mbarë botën.