Mazrrah/Mazrrek = Vendi ku rrah-rreket Mazi

Nga: Agron Luka

Maz fluturues, në portë hyrjen e kambanores së rrënueme të Mazrrekut; Kokë kali, copë e thyeme nga një ish stemë heraldike mesjetare e gjetur në vorrezat e rrënueme të Mazrrekut; Stema heraldike e alban – mazrrekasve të emigruar qysh në v. 1480, në Vilabianca, 33 km afër Katanias.

Ka kalin e Skënderbeut, çuar atje nga Gjoni i biri, patkoi shkruan SKANDERBRG etj. Statuti komunal i v. 1488, shkruan se mazarrakët shkuan atje të udhëhequr ngs kont-kapedani i tyre Qezar Mazi. Shkruhet në disa burime se origjina e largët e Kastriotëve ishte nga Mazrreku, sepse mbiemri i tyre ishte Mazrreku. Ka autorë që këtë mbiemër e lidhin edhe me profesionin si rritës, tregëtarë kuajsh etj. Ne e lidhim me ish emrin e fisit ilir Maizanoi dhe etim. e fshatit si Mazrrah/Mazrrek = Vendi ku rrah-rreket Mazi.

Huazuar nga FB-Agron Luka