Si te krijoni pasqyrat tuaja financiare?

Si te krijoni pasqyrat tuaja financiare?
Biznesmene te ndryshem deshirojne te krijojne pasqyrat financiare personale, vete, per dy arsye. Ose I pelqejne shume numrat dhe kane deshire te jene ne gjurme te shpenzimeve dhe te ardhurave ne menyre qe te dine cfare e ben biznesin e tyre te shenjoje, ose kane nje takim me nje huadhenes ose nje investitor I cili do te kontrolloje pasqyrat financiare. Nje pasqyre financiare personale ju ndihmon te kuptoni ndarjen midis aseteve dhe borxheve te nje individi, dhe ato qe lidhen me biznesit e tij/saj. “Nese pyes dike pse duan te fillojne nje biznes, eshte nje ndjenje veteplotesimi,, ose shprehje si Dua qe publiku te provoje kete produkt”- thote Chuck Matthews, drejtor ekzekutiv I qendres se bizneseve, edukimit dhe kerkimit ne universitetin E Cincinnati.” Por te krijuarit dhe mbajtjes se nje buxheti, eshte nje prej gjerave me te rendesishme per tu bere.” Keshtuqe, jeni ose nuk jeni I pergatitur, duhet te uleni me informacionet financiare dhe te krijoni nje seri me dokumente Excel-i- duke filluar nga bilanci dhe paraqitjen e te ardhurave. Keto dokumente formojne pasqyrat tuaja financiare personale.
Te krijuarit nje pasqyre personale financiare: Bilanci

Qellimi I nje bilanci eshte asetet qe keni ne pronesi dhe borxhet qe huazoni. Kur llogariten, asetet poztive dhe huate negative do te tregojne te ardhurat tuaja neto. Ne asetet qe te perfshini ne bilancin tuaj: balancat e llogarive ne banka, vleren e stoqeve qe zoteroni, dhe vleren e prones tuaj. Thjesht rradhisni llogarite tuaja bankare qe te merrni shifrat e tanishme. Ne menyre qe te keni vlera te sakta per pronen ju duhet te kontaktoni me agjentin tuaj te pasurive te patundshme I cili ben vleresimin te prones qe ju keni. Megjithese ju doni te krijoni pasqyra financirare cd muaj ky vleresim I pasurive te patundshme nuk eshte I nevojshem cdo muaj, por cdo kater muaj. Ndersa persa I perket pjeses se huave, shtoni te gjitha qerate, huate e kartes se kreditit ose hua te cilat jeni duke I paguar. Nder huate me te “perdorura” jane pagesat e taksave dhe huate per tu paguar. Kjo ndihmon duke konsideruar faktin se kjo eshte thjesht nje “foto” e asaj cfare keni dhe detyroheni. Nuk po krijoni liber llogarish per javen, muajin ose vitin. Ju thjesht po mundoheni ti beni nje “foto” asaj cfare zoteroni ose detyroheni ne cfaredo momenti
Te krijoni nje paraqitje personale financiare: Te ardhurat neto

Per nje individ I cili sapo ka filluar, paraqitja e te ardhurave eshte relativisht e thjeshte. Nese bilanci ju tregon se sa zoteroni dhe sa detyroheni, paraqitja e te ardhurave tregon sa te ardhura moret dhe sa shpenzuat. Ndryshe nga nje bilanc, paraqitja e te ardhurave tregon se cfare ndodhi financiarisht gjate nje periudhe, le te themi; nje muaj. Ne fillim, merrni te dhenat e te ardhurave nga bilanci, duke perfshire ketu rrogen, te ardhurat nga qeraja dhe te ardhurat nga biznesi. Shuma e ketyre mund te bashkohet ose te ndahet ne nenkategori, ne varesi te qellimit te perdorimit te paraqitjes te se ardhurave. Me pas, vendos gjithe shpenzimet, duke perfshire rrogat qe keni paguar, sherbimet e paguara (drita, uje, sherbimi I telefonit) dhe qerate per te njejten periudhe kohore.

Nese juve ose biznesit juaj I kane ndodhur disa shpenzime te papritura ne kohen qe ju po dokumentoni, mund te shtoni kategori per “fitimet e jashtezakonshme” ose humbjet, per ngjarje dhe transaksione te cilat jane te paparishikuara ose te rrala si; riparimi nga nje shkaterrim natyror ose ligje te reja nga shtete si ndyshim ne taksa etj. Per qellimi llogarie keshillohet te krijohet nje pjese permbledhese, e cila te perfshije pjese si interesat bankare. Pasi ti keni plotesuar keto, merrni diferencen midis te ardhurave tuaja dhe shpenzimeve. Bravoo! Keto jane te ardhura tuaja neto.

Nga : finance.al

Artikujt e fundit


Reklama

Reklama