Pak informacion mbi fjalekalimet sherbimin e emailit e te ngjashme

Sa i sigurte eshte fjalekalimi im tek Shqiperia.com?

Normalisht ne internet perdoren menyra te ndryshme per kodimin e fjalekalimeve dhe ruajtjen e tyre ne nje databaze. Praktika e zakonshme e ruajtjes se nje fjalekalimi ishte kodimi me metoden md5 (Message-Digest algorithm 5) ose sha1 (Secure Hash Algorithm).
Per nje kohe te gjate mbrojtja me fjalekalime ne internet behej me nje konvertim te fjalekalimit aktual, direkt me nje kod hash te gjeneruar nga md5 ose sha1. Ne kete menyre fjalekalimi: fjalekalimi ruhej ne databaze si: 0b60081964049167fc5678c842b6cffb (md5('fjalekalimi')). Kalimi nga kodi i gjeneruar tek fjalekalimi real nuk eshte i mundur dhe edhe nese dikush (hack methods) arrinte te gjente kodin e ruajtur ne databaze, ai nuk mund te gjente fjalekalimin origjinal (!)
Megjithate kjo metode sot per sot nuk eshte me e sigurt, pasi ekzistojne librari me fjalekalime dhe kodet e tyre perkates ne md5 ose sha1. Duke krahasuar kodet mund te kalohet automatikish tek fjalekalimi origjinal! Nese ndjeheni konfuz, mos u shqetesoni, ideja eshte qe fjalekalimet tuaja jane unike tek shqiperia.com!!

Metoda qe perdorim per kodimin e fjalekalimeve eshte nje kombinim i metodes se gjenerimit te nje kodi hash, bashke me metoden e enkriptimit.
Fjalekalimi juaj eshte i formuar nga kodi hash i fjalekalimit origjinal + nje kod i yni per te krijuar mbrojtje nivel 1 ndaj librarive me fjalekalime, plus dicka tjeter sekret qe nuk mund ta themi, por qe e ben fjalekalimin tuaj unik dhe te pamundur te thyhet! Ne kete menyre as stafi yne nuk mund te gjeje fjalekalimin tuaj, apo ta gjeneroje manualisht ne databaze per ta perdorur ne cdo rast! E vetmja menyre per te rigjeneruar fjalekalimin eshte nepermjet "Rivendosjes se fjalekalimit", prandaj sigurohuni qe keni nje email te sakte ne profilin tuaj.

Artikujt e fundit


Reklama

Reklama