Cfare eshte bashkejetesa?

Cfare eshte bashkejetesa?
Si nje numer ne rritje i konflikteve ne mes te grupeve ne te gjithe boten shkallezohet te dhunes, politika e bashkejeteses paqesore mbetet nje objektiv i rendesishem.

      Funksioni
   1. Nje shtet i bashkejeteses eshte kur grupe te shumta me qellim te jetojne se bashku ne paqe dhe jo dhune, pavaresisht nga dallimet ne perkatesise etnike, fese, gjinise dhe politika. Shpesh keto dallime jane rrenjet e konfliktit te medha midis grupeve. Sipas nje politike te bashkejeteses, grupet e ndryshme jetojne ne respekt reciprok dhe njohje te ndryshmit. Ata jane ne gjendje te nderveprojne me tolerance dhe mirekuptim qe çfaredo konflikti do te zgjidhet pa perdorur dhune.
      Historia
   2. Termi "bashkejetese" u be me gjeresisht te perdorura gjate Luftes se Ftohte mes Shteteve te Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik ne 1960. Gjate kesaj epoke, te dy vendet rane dakord publikisht per nje politike te jo-agresioni dhe tolerance reciproke. Ndersa ne kete politike te pare eshte perdorur ne te vertete per te maske qellimet e te dy fuqive boterore, qe me vone evoluoi ne nje faktor te rendesishem ne rindertimin e demtuar marredheniet mes dy vendeve. Nga gjysma e dyte te viteve 1980, politika zyrtare e bashkejeteses kishte zgjeruar per te perfshire respektin per sovranitetin, pavaresine kombetare dhe noninterference ne punet e brendshme te vendit te tjera. Koncepti ka vazhduar te jete i nderuar nga ish-republikat sovjetike, pas renies se Bashkimit Sovjetik.

      Sot, bashkejetesa paqesore eshte ajo qe shume organizata nderkombetare dhe qeverite perpiqen per ne rajonet e konfliktit te medha midis grupeve te shumta, te tilla si midis izraelite dhe palestineze.
      Llojet
   3. Dy lloje kryesore te bashkejeteses jane te njohur si bashkejetese aktive dhe pasive; nje lloji mund te evoluojne nga te tjera, varesisht nga rrethanat. Bashkejetese aktive eshte ku grupe te ndryshme jo vetem te tolerojne dallimet, por ne menyre te qarte respekt dhe perqafojne ata. Kjo perkthehet ne qasje ne mundesi te barabarta ne shoqeri dhe demonstratat e respektit te ndersjelle per grupin tjeter. Bashkejetese pasiv ndodh kur grupet e pushtetit te pabarabarte sociale te toleroje grupeve te tjera dhe te bien dakord te mos perdore dhunen per te zgjidhur mosmarreveshjet. Ne kete situate, zakonisht ka pak nese çdo bashkeveprim ndermjet grupeve, dhe qasje te pabarabarte ne mundesite dhe statusit social mbetet norma.
      Rezistenca
   4. Politika e bashkejeteses ka luajtur nje rol ne marredheniet midis Shteteve te Bashkuara dhe Kines. Gjate viteve 1960 dhe 1970, kreu i Mao Zedong kineze kundershtoi idene ne favor te nje politike me agresive kunder kombeve te ndryshme. Megjithate, gjate dekades se ardhshme, qeveria kineze ngrohur te politikes ne menyre qe te mbaje marredhenie tregtare ne perputhje me Shtetet e Bashkuara, pavaresisht nga dallimet e tyre politike.
      Perfitimet
   5. Nje politike e suksesshme e bashkejeteses qe eshte respektuar nga rezultatet e grupeve te kunderta ne nje ulje te dukshme te dhunes. Politike mund te nxise nje cilesi me te mire te jetes per njerezit e perfshire, si rrezik per renie dem serioz dhe grupe te ndryshme jane ne gjendje per te hyre njejtat mundesi sociale ne nje atmosfere te respektit reciprok.

Artikujt e fundit


Reklama

Reklama