8 Maji 2024

Diplomatët ranë dakord për planet e diskutueshme në një takim të mërkurën, por disa thonë se ato nuk shkojnë aq larg sa duhet.

Diplomatët e Bashkimit Evropian ranë dakord të mërkurën të përdorin të ardhurat nga asetet e ngrira të shtetit rus për të ndihmuar Ukrainën – duke i hapur rrugën vendit të shkatërruar nga lufta për të marrë rreth tre miliardë euro për blerjet e armëve dhe rindërtimin.

Që nga pushtimi i plotë i vitit 2022, 210 miliardë euro të bankës qendrore të Moskës kanë mbetur të ngrira brenda bllokut – kryesisht në depozitën Euroclear në Belgjikë, raporton euronews.

Marrëveshja u ra dakord “në parim” në një takim të rregullt të përfaqësuesve kombëtar, sipas një postimi në platformën X nga Belgjika, që aktualisht kryeson bisedimet në Këshillin Evropian.

Brukseli ka përdorur prej kohësh përdorimin e interesit nga ato fonde, të vlerësuara në rreth tre miliardë euro në vit, për kostot e rindërtimit të Ukrainës – dhe më vonë zgjeroi planet për të mbuluar shpenzimet ushtarake të Kievit.

Plani – i cili gjithashtu ka mbështetje nga grupi i shtatë demokracive kryesore të industrializuara – vjen pasi Ukraina shpreson të kthejë valën në një fushatë ushtarake gjithnjë e më të dëshpëruar, të përforcuar me 89 miliardë euro të rënë dakord së fundmi nga Kongresi amerikan.

Zyrtarët nga vendet e BE-së dhe Banka Qendrore Evropiane kanë shprehur shqetësime se konfiskimi i plotë i aktiveve mund të krijojë një precedent të padobishëm ose të dëmtojë reputacionin e euros si një monedhë e sigurt.

Ambasadorët sot ranë gjithashtu zyrtarisht dakord mbi reformat që Ukraina do të duhet të bëjë për të marrë fonde nga një strukturë e veçantë prej 50 miliardë eurosh grantesh dhe huash të BE-së.