Rama po i bën presion Evropës. – Vizita e Erdogan, jehonë në mediat ndërkombëtare

– 17 janar 2022

Vizita e Presidentit turk, Recep Tayip Erdogan në Shqipëri ka marrë vëmendjen edhe të mediave të huaja. Kanë qenë mediat turke, të cilat shkruajnë se ajo që bie në sy është prania e flamujve të shumtë turq në Tiranë, por edhe në Laç, dy qytetet ku Erdogan do të shkojë, ndërsa nuk mungojnë as qyetetarët e shumtë që kanë dalë në rrugët e kryeqytetit për ta përshëndetur Erdoganin. Mediat turke shkruajnë po ashtu se përpara vizitës, Edi Rama ka folur për Financial Times, duke nënvizuar se Shqipëria mbetet e përkushtuar për integrimin në Bashkimin Evropian.

Ndërkohë, portali ‘Foreign Brief’ shkruan se kjo vizitë do shërbejë që Rama, nëpërmjet Turqisë, t’i bëjë presion Bashkimit Europian që të bëjë hapa për integrimin.

“Angazhimi diplomatik i Turqisë me Ballkanin Perëndimor i kombinuar me ndihmën ekonomike dhe humanitare është pjesë e strategjisë së saj më të madhe evropiane. Ankaraja i sheh lidhjet më të forta me rajonin si një mjet për të rritur ndikimin e saj në Evropë dhe për të forcuar dorën e saj në mosmarrëveshjet e vazhdueshme me BE-në, siç është fati i refugjatëve sirianë në Turqi dhe tensionet midis Turqisë dhe Greqisë në Mesdheun lindor.

Në planin afatshkurtër, prisni që vizita e Erdoganit të përmirësojë imazhin e Turqisë si një ndërmjetës i ndershëm, duke e larguar Shqipërinë nga ndikimi i BE-së. Në periudhën afatmesme dhe afatgjatë, parashikoni një reagim negativ të BE-së ndaj një pranie më të madhe turke në oborrin e saj. BE mund të përpiqet të përshpejtojë anëtarësimin utë në rajon – domethënë, duke kërkuar një rol më të drejtpërdrejtë ndërmjetësues kur të shfaqen krizat e ardhshme rajonale.”, shkruan ndër të tjera në lidhje me këtë vizitë Foreignbrief.com.

Gazeta Shqiptare