15 Shkurt 2023

Ekspertët iu përgjigjën pyetjes pse ylberi nuk përfshin ngjyrën e zezë, gri dhe kafe. Gjithçka ka të bëjë me përzierjen e ngjyrave.

Ne e dimë se drita udhëton në valë. Ngjyra të ndryshme kanë gjatësi vale të ndryshme. Prandaj, secila prej tyre përthyhet nga pikat e ujit në një mënyrë paksa të ndryshme.

Në një ylber, natyrisht, ngjyra të ndryshme përzihen me njëra-tjetrën dhe është e vështirë të dallosh se ku mbaron një ngjyrë dhe fillon tjetra.

Për shembull, bluja dhe jeshile janë pranë njëra-tjetrës në spektrin e ngjyrave, dhe ne mund të shohim diku në mes të bruzës.

Por kafe është një përzierje e kuqe dhe jeshile, por këto vija në ylber nuk janë ngjitur me njëra-tjetrën. E njëjta gjë vlen edhe për shumë ngjyra të tjera.

Ekzistojnë gjithashtu dy ngjyra që nuk do t’i shohim kurrë në ylber – e zeza dhe e bardha. E zeza në thelb është mungesa e ngjyrës, dhe e bardha është kombinimi i të gjitha ngjyrave së bashku.

Gri është një përzierje e zezë dhe e bardhë, dhe meqë nuk mund t’i shohim kurrë ato dy ngjyra në një ylber, ne nuk mund ta shohim as atë.

Edel Strazimiri / SCAN