21 Qershor 2024

Dje më 20 qershor, u mbajt në Sarajevë një konferencë e quajtur “Politika e administratës së Bidenit në Bosnjë dhe Hercegovinë: 30 vjet të Federatës së Bosnjë dhe Hercegovinës”, e organizuar nga Aleanca Amerikano-Europiane dhe Universiteti Ndërkombëtar i Sarajevës (IUS ). Konferenca mblodhi së bashku ekspertë eminentë vendas dhe të huaj në fushën e shkencave politike dhe gjeopolitikës.

Eksperti i Ballkanit, profesor Daniel Server dha alarmin se ndërkombëtarët duhet të jenë të kujdesshëm për rajonin. Ai komenton faktin se ishin amerikanët ata që sollën themelet mbi të cilat mbështetet rendi ynë politik sot (Marrëveshja e Paqes së Dejtonit). “Ata vepruan. Këtë sistem e imponuan amerikanët. Ne imponuam atë që udhëheqja juaj e kohës së luftës tha se duhet. Por këtu, 29 vjet më vonë, ndryshimet janë të nevojshme, por sot boshnjakët dhe hercegovinasit duhet të marrin iniciativën dhe të ndryshojnë sistemin.

E shihni, (Milorad) Dodik dhe (Aleksandar) Vuçiq i bënë shumë publike planet e tyre. Ne shohim se si RS po largohet gjithnjë e më shumë nga Bosnja dhe Hercegovina. institucion dhe ata e bëjnë atë sipas një skeme të zgjuar, veprimet e tyre nuk janë gjigante dhe shpesh kalojnë nën radarin e komunitetit ndërkombëtar. A është e mundur të shihet një dimension ushtarak në strategjinë e ‘botës serbe’? Nuk do të më befasonte. Forcat e Armatosura të Bosnjës dhe Hercegovinës, EUFOR-it dhe NATO-s duhet të jenë gati për një skenar siç bëri Rusia në Krime. Për shembull, qyteti i Bërçkos është i rëndësishëm…”, tha profesori amerikan.

Qëndrimi i tij është se paqja kërkon reforma politike dhe ai e përfundoi fjalimin e tij me fjalët: “BiH ka bërë shumë, por duhet të bëjë shumë më tepër.”