Bëhet zbulimi i madh për origjinën e njerëzimit, ja se nga e kanë prejardhjen të gjithë të parët tanë

Dy milionë vjet më parë në Afrikën e Jugut, në të ashtuquajturin Djepi i Njerëzimit, kanë jetuar njëkohësisht paraardhësit tanë Australopithecus, Paranthropus robustus dhe Homo erektus.

Këtë e tregon një studim ndërkombëtar i botuar në revistën “Science”, në të cilin morën pjesë edhe Giovanni Boschian, profesor i departamentit të Biologjisë të Universitetit të Pizës, i cili koordinoi posaçërisht studimin stratigrafik, duke u kujdesur për pjesën mikrostratigrafike, dhe Jacopo Moggi-Cecchi , antropolog i Universitetit të Firences, anëtar historik i grupit.

Gjatë gërmimeve të kryera në Drimolen, një sit paleoantropologjik i vendosur në Johanesburg, studiues dhe studentë të kombësive të ndryshme zbuluan dy fosile të reja të rëndësishme, që të dy datojnë midis 2.04 dhe 1.95 milionë vjet më parë, të njëjtën periudhë në të cilën vërtetohet prania e Australopitek në Afrikën e Jugut.

Fosilet e reja janë Dnh 152, të quajtur ‘Khethi’ në njohje të pronarit të tokës, është një “neurocranium” Paranthropus robustus, jo i plotë, por që tregon mirë pjesën e sipërme të kapakut.

Bëhet zbulimi i madh për origjinën e njerëzimit, ja se nga e kanë prejardhjen të gjithë të parët tanë

Rëndësia e studimit ka të bëjë edhe me aspektin stratigrafik. “Ishte e mundur të datoja renditjen stratigrafike të sedimenteve me precizion ekstrem, për herë të parë në Afrikën e Jugut – shton Boschian – Ne e arritëm këtë rezultat duke revolucionarizuar qasjen stratigrafike deri tani të ndjekur përgjithësisht në studimin e shpellave në Afrikën e Jugut dhe përdorimin e gjerë të mikrostratigrafisë; ne gjithashtu integruam biokronologjinë me metoda të ndryshme të datimit: izotopet e plumbit në betonimet, ESR (Elektrononi Spin Resonance) mbi fosilet dhe paleomagnetizmi në sedimente. Si rezultat, ishte e mundur edhe data e fazave kryesore në të cilat ndahet sekuenca. Në fosile është midis 2.04 dhe 1.95 milionë vjet më parë, e ndjekur nga një fazë që tregon më pak frekuencë që daton midis 1.95 dhe 1.78 milionë vjet më parë”.

Aktiviteti hulumtues mbi gjetjet fosile në këto vite është ende në vazhdim, me premtimin se zbulimet e reja do të ndihmojnë për të modifikuar njohuritë tona në lidhje me biologjinë dhe historinë evolucionare të specieve më të lashta të linjës evolucionare të njeriut.

Gazeta Sot