SHQIPNI e RRENUAR: Arst Miliska –  Puke.“ ….Flejme mbi flori dhe zgjohemi me te dermuarit e krahines…’

Shenim nga: Jaho Brahaj

Arst-Miliskua fshati ne kufijte e mbijeteses ne rrethin e Pukes, Bashkia FushArres, ka te gjitha resurset dhe mundesite te jete nje nga me te pasurit e Shqiperise.

Arst Miliska

Gjallon fale stermundimit me shpirt nder dhambe ta atyne pak banoreve qe kane mbetur ne hije te shkembit me emrin epik  Shkambi I Zanes se Miliskaut.  Miliskau nje fshat piktoresk,  i ndertuar ne faqe te malit si kopesht i punuar nga Dora e Zotit, me pasuri dhe larmi arkitekturore paraAlpine, me peme frutore e me ujra te bollshme, ku flejne gojdhana mitike per personazhe mitologjik dhe historik. Poshte Liqeni i Fierzes, burim per furnizim e gjueti peshku, e gjate veres me lageshtire qe shperndan per gjelberimin.

Arsti ka kulla te braktisura por edhe qe banohen nga shpirtebardhet dhe shpirtmedhejt e bujarise. Ka nje kishe te mocme me dy ikona prej guri nder te rrallat ne Shqiperi dhe ne Ballkan.

Arst Miliska

Vetem Mollet e egra po  te kujdeset dikush dhe te kete nje punishte per shtrydhje-konservim te lengut te tyre, do ishin fitim nga Eksporti.

Te shkeputemi dhe po permendim nje fakt te zbuluar gjate periudhes se Mreterise Shqiptare dhe publikuar ne vitin 1941. Nje fjale e urte popullore thoshte se: “…flejme mbi flori dhe zgjohemi me te dermuarit e krahines…’

Pasuria e Arst Miliskaut

Faksimilen bashkangjitur.