Viti 1922 – Autoqefalia e Kishës Kombëtare të Shqipërisë
Më 12 shtator 1922, nën kryesinë e priftit nga Korça At Josef Qirici, delegatë nga gjithë orthodoksët e Shqipërisë u mblodhën në Berat dhe shpallën Autoqefalinë e Kishës Kombëtare të Shqipërisë… duke mbajtur lidhje shpirtërore, dogmatike e apostolike me Mëmën kishë të Patrikanës së Shenjtë Ekumenike dhe me Patrikanat e Kishat e tjera Orthodokse Autoqefale të botës, por administrativisht indipendente”.
Ajo emëroi Kryepiskopin e parë të saj, antarin e përndjekur e të
shumëvuajtur të Sinodhit të shenjtë, birin e Ksalasë, Imzot Kristofor Kisin.

Shenim nga A. Nallbani