2 Tetor 2022

Në disa vende, akuzat se jeni shtrigë mund të rezultojnë me dënime shumë të rënda. Shtetet perëndimore, deri në fund të shekullit XVIII kanë ndërprerë dënimet me vdekje për femrat që gjoja bëjnë magji. Megjithatë, shumë qeveri në mbarë botën vazhdojnë t’i ndjekin penalisht “ato”!

1. Tatimi për shtrigat në Rumani

Pasi qeveria në Rumani ka zgjeruar taksat për shtrigat dhe astrologët më 2011, disa u frikuan nga hakmarrja me magji. Shtrigat u mblodhën në brigjet e Danubit e mallkuan qeverinë dhe presidentin.

Pasi që ligji është aprovuar, legjislacioni ka bërë gati një tjetër për të dënuar shtrigat për shkak të parashikimeve të pasakta të së ardhmes. Shtrigat nuk ishin të lumtura, sepse mendonin se nuk duhet të ndëshkohet ato, po letrat me të cilat shikojnë fallin.

2. Rregullorja e fluturimit në fshesë në Svaziland

Pasi një detektiv privat është arrestuar sepse ka shkelur hapësirën ajrore me një objekt fluturues të punuar me dorë, gazetarët i janë drejtuar Sabelou Dlaminit, personit të ngarkuar për aviacionin civil për një shpjegim më të hollësishëm të ligjit të ajrit në këtë mbretëri.

Sipas tij, shtrigat që fluturojnë shumë lartë do të duhet të paguajë një gjobë të rëndë!? Ato që fluturojnë në lartësinë mbi 150 metra, do të dënohen madje me 42 mijë euro. Ndërsa, ato që fluturojnë nën 150 metra, do të jenë rehat, sepse nuk do t’i dënojë askush!

3. Njësia e Policisë për magji në Arabi

Arabia Saudite është ndoshta vendi më i rrezikshëm për shtrigat, ose më saktë, të huajat që punojnë e për të cilat autoritetet mendojnë se bëjnë magji. Një njësi e veçantë policore i përkushtohet luftimit të magjisë dhe gjyqtarët fetarë shpesh akuzojnë njerëzit në bazë të provave që vërtet janë qesharake.

Sidoqoftë, pasojat janë të rënda, sepse disa shtriga të tilla të pretenduara janë ekzekutuar.

4. Sistemi gjyqësor i mbushur me raste të shtrigave

Në Mbaiki, pigmejët shpesh akuzohen për mallkime mbi armiqtë si dhe për ndryshim forme. Magjia është një nga krimet më të mëdha në Republikën Qendrore të Afrikës, ku rreth 40 për qind e rasteve gjyqësore përfshijnë akuzat për magji. Në Mbaiki numri i rasteve të tilla është më shumë se gjysma.

Ndaj këtyre akuzave nuk janë imunë as fëmijët. Pothuajse pesë për qind e tyre që kaluar më 2012 në gjyqe për të mitur, janë akuzuar për magji. Por, ka edhe më keq, sepse disa përfundojnë në qendra bizare të krishtera ku pastorët tentojnë t’i kurojnë me lutje.

UNICEF ka dokumentuar shumë raste ku pastorët hedhin benzinë tek ta, u japin helm, ndërsa i nënshtrojnë ndaj ritualeve të dhunshme fizike të gjoja ekzorcizmit.

5. Magjitë politike në Iran

Këshilltarët dhe ndihmësit e ish presidentit Mahmoud Ahmadinejad, janë akuzuar më 2011 për përdorim të magjisë së zezë. Wall Street Journal shkruan se ka hasur në predikuesin që thotë se është takuar dy herë me presidentin iranian që të parashikonte në lidhje me shërbimin sekret izraelit të Mossadit.

Një grup prej dhjetë zyrtarëve nga rrethi i ngushtë janë arrestuar për qasje në “botë të panjohura”.

Nga Alfapress