28 Tetor 2022

Foto më e detajuar ndonjëherë deri më tani e kurorës diellore në një fazë të qetë është marrë nga anija kozmike Solar Orbiter e Agjencisë Hapësinore Evropiane (ESA) dhe NASA, gjatë takimit të saj të dytë të afërt të shumëpritur me Diellin në mes të tetorit.

Sonda arriti distancën minimale (të barabartë me 29% të asaj që ndan Tokën nga Dielli) më 12 tetor në orën 21:12 me orën tonë.

Videoja është e 13 tetorit, kur Extreme Ultraviolet Imager (Eui) ktheu portretin me rezolucionin më të lartë të marrë ndonjëherë të kurorën diellore në gjendje pushimi. Çdo piksel korrespondon me 105 kilometra sipërfaqe diellore. Imazhe të tilla do të jenë gjithnjë e më të rralla në muajt e ardhshëm, pasi aktiviteti diellor pritet të rritet në kulmin në vitin 2025.

Kjo video, si të tjerat e bëra gjatë takimit të afërt, tregon natyrën dinamike të kurorës, e cila është pjesa më e jashtme e atmosferës diellore.

Gazi i ngarkuar elektrikisht (plazma) është në lëvizje të vazhdueshme, nxitur dhe përshpejtuar nga ndryshimet në fushën magnetike të Diellit. Harqet e dritës plazmatike të dukshme në film mbahen në vend nga unazat e magnetizmit që shpërthejnë në kurorë nga brenda Diellit.

“Mezi pres që të dhënat nga të dhjetë instrumentet të shkarkohen në javët e ardhshme, atëherë komuniteti shkencor në mbarë botën do të jetë shumë i zënë duke zbuluar gjëra të reja duke përdorur këtë grup të dhënash unike,” komenton Daniel Muller, Drejtor Shkencor i Solar. Orbiter. për Esa.