Pukiani Ndoc Tusha – Mjeshtri shqiptar i punimeve artistike me kashte thekre. –

– Ndoc Tusha i lindur ne Dush te Pukes gjate viteve ’70 te shekullit te XX u ba i njohur per punimet e tija atistike me kashte. Kjo teknike atizanale, por qe ishte me vlera artitike tek Ndoci gjeti njeriun qe i dha vlere dhe e renditi kete teknike ne rradhen e nje zhanri arti.

Me nismen e tij ne vitet ’70 ne Shkoder u krijua reparti i punimit me kashte  tek Ndermarrja e Cunkth-Kashes sic u emertua. Ndoci nga dora e tij nxori shume vepra qe sot jane te shperndara ne vendin tone dhe ne bote, se sic dihet punimet artistike deri ne vitin 1990 ishin kryesisht te destinuara per eksport. Na vjen keq qe ruajme ne koleksionin tone vetem tre vepra te ketij autori.

Ne vitet e fundit ai eshte transferuar ne Tirane, por ajo qe duhet theksuar eshte se e vazhdoi punene kryesishte ne tekniken e mozaikut,me rezulte te pasqyruara edhe ne Ekspozita artistike ne Tirane dhe ne Zelanden e Re ku banonin pasardhesit.

Ketu po publikojme fotot e nje kutie qe eshte e zbukuruar me kashte me ngjyra dhe riprodhimin e “Dasmes Shkodrane” (kopje) te realizuar me tekniken e mozaikut.

Shenimi dhe fotot: Jaho Brahaj.