Gjendet koleksioni 2000-vjeçare në parkun arkeologjik të Pompeit.

Për rreth 1940 vjet kishin mbetur të mbuluar nga toka dhe llava e ftohur e vullkanit Vezuv. Por u zbuluan rastësisht, duke i treguar botës që edhe në kohën e romakëve, besëtytnia ishte jo vetëm e pranishme, por pjesë e pandarë e përditshmërisë.

koleksioni 2000-vjeçar i Pompeit

Me dhjetëra statuja, medalje dhe elemente dekorative janë gjetur në parkun arkeologjik të Pompeit, në Itali, gjatë punimeve për restaurimin e një vile romake.

Me forma nga më të ndryshmet, nga kafkat tek simbolet seksuale dhe deri tek ato fetaret, stolitë janë gjetur brenda një kutie dhe përfaqësojnë së bashku një koleksion të rrallë elementësh që banorët e hershëm, në veçanti gratë, përdornin kundër fatit të keq.

Disa prej tyre janë gurë të çmuar, disa të tjerë të gdhendur mbi materiale kockore ose në bronx.

Pompei u mbulua tërësisht nga hiri dhe lava e vullkanit Vezuv në vitin 79, duke shkatërruar qytetin e rëndësishëm romak i cili u zhduk për shekuj së bashku me gjithë thesaret e tij.

 

koleksioni 2000-vjeçar i Pompeit

j.l./ dita