Valet e celularit

A shkaktojnë valët e celularit kancer apo dëmtime qelizore, shkenca jep përgjigjen e shumëpritur. –

Nga: Florian Cuni.

Celularët nuk shkaktojnë kancer të trurit.

Shkencëtarët kanë dalë në përfundim pas dekadash frike se nuk ka fakte shkencore që aparatet celularë të cojnë në kancer të trurit.

Megjithëse jeta jonë është në një lidhje të pandarë me teknologjinë dhe aparatët celularë, mijëra njerëz janë të frikësuar për rrezatimet që dëmtojnë trurin.

Por shkencëtarët janë përpjekur të vënë mendjen e shumë njerëzve në pushim pasi kanë siguruar që nuk ka dëshmi shkencore që këto pajisje të shkaktojnë ndonjë dëm.

Rrezatimi elektromagnetik i emetuar nga celularët është ‘fuqi e ulët’ dhe ‘nuk dëmton qelizat’, tha ekipi në BBC Health: Truth or Scare.

Dhe çdo studim që sugjeron të kundërtën zakonisht është kryer në minj me ‘nivele shumë të larta’ të rrezatimit, të cilat tek ‘njeriu mesatar’ kurrë nuk do të ekspozoheshin, argumentuan shkencëtarët.

Celularët lëshojnë valë të radiofrekuencës në formën e rrezatimit elektromagnetik nga antenat e tyre, pohon Instituti Kombëtar i Kancerit. Ndërsa antenat përdoreshin për të dalë nga maja e një telefoni, ato zakonisht janë ndërtuar brenda strukturës së saj.

Zona e trupit më e afërt me antenat, zakonisht koka e telefonit, ka potencialin për të thithur disa nga kjo energji.

Disa shqetësohen, për shkak të bollëkut të raporteve, se ky rrezatim mund të dëmtojë ADN-në tonë, duke çuar në kancer.

Valet e celularit

Megjithatë, duke folur për programin e BBC, bioofizisti Dr Yolanda Ohene, i University College London, tha: ‘Në njërën anë të spektrit ekziston rrezatimi jonizues, i cili është energji shumë e lartë, e valë të frekuencave të larta.

Por rrezatimi jo-jonizues – të cilat kanë pajisjet shtëpiake, duke përfshirë celularët, emetojnë – janë ‘fuqi të ulët, frekuencë të ulët dhe nuk dëmtojnë qelizat’, tha ajo.