Vrima e zezë spermasive në qendër të galaktikës sonë, Toka shumë më afër nga çfarë mendohej

30 NËNTOR 2020

Toka është më afër një vrime të zezë supermasive në qendër të Galaktikës së Rrugës së Qumështit, se sa besohej më parë, zbulojnë të dhëna të reja.

Observatori Kombëtar Astronomik i Japonisë (NAOJ) zbuloi se planeti ynë është 2000 vjet dritë më afër Shigjetarit A.

Analiza fillestare e parashikuar Toka ishte fillimisht 27,700 vite drite larg, por në fakt, plameti ynë është shumë më afër.

Së bashku me të qenit më afër vrimës së zezë, të dhënat e reja tregojnë se Toka po orbiton Qendrën Galaktike të Rrugës së Qumështit me 141 milje në sekondë më shpejt.

Edhe pse zbulimet mund të shkaktojnë frikë në të gjithë botën, rezultatet janë për shkak të të dhënave të reja të vëzhgimit që krijuan një model më të mirë të galaktikës sonë.

‘Për shkak se Toka ndodhet brenda Galaktikës së Rrugës së Qumështit, ne nuk mund të zmbrapsemi dhe të shohim se si duket Galaktika nga jashtë’, thanë shkencëtarët.

Astrometria, matja e saktë e pozicioneve dhe lëvizjeve të objekteve, është një mjet jetësor për të kuptuar strukturën e përgjithshme të Galaktikës dhe vendin tonë në të.

Gazeta Shqip