24 Gusht 2023

Një ngjarje e pazakontë ka habitur së fundmi një supermarket austriak. Menaxheri i një dyqani pa një merimangë që dilte nga bananet dhe pas një telefonate në zjarrfikës dhe një përshkrimi të saktë, objekti duhej të mbyllej menjëherë. Ajo që e bën këtë ngjarje më kurioze nuk është vetëm pamja e “arachnidit”, por lloji i tij dhe efektet e veçanta të helmit të tij.

Merimanga në fjalë u identifikua si “Phoneutria nigriventer”, e njohur edhe si merimanga banane. Kjo specie jeton në pyjet e Brazilit juglindor dhe Argjentinës veriore, veçanërisht në zonat ku rritet ky frut. Përshkrimi i punonjësit, i cili bazohej në ngjyrën kuq e zi të kafshës dhe praninë e saj në kutitë e bananeve, ka mjaftuar që zjarrfikësit të shkonin në lokal për ta mbyllur atë.

Një toksin shumë i rrezikshëm

me efekte shqetësuese

Ajo që e dallon ‘Phoneutria nigriventer’ nga merimangat e tjera helmuese, është efekti unik i pickimit të saj tek njerëzit. Kur kërcënohet dhe sulmohet, helmi përmban një toksinë të veçantë të quajtur Tx2-6 e cila, kur injektohet në trupin e njeriut, veçanërisht tek meshkujt, shkakton atë që njihet si ‘priapizëm’.

Kjo gjendje përfshin një ereksion të zgjatur dhe të dhimbshëm që mund të zgjasë më shumë se katër orë! Ndryshe nga një ereksion normal, i cili është rezultat i zgjimit dhe ulet me kalimin e kohës ose pas marrëdhënieve seksuale, priapizmi nuk ulet dhe bëhet një përvojë thellësisht shqetësuese dhe e dhimbshme.

Toksina Tx2-6 vepron në enët e thella të penisit, të cilat janë struktura sfungjerore të mbushura me gjak gjatë një ereksioni. Toksina duket se ndërhyn në aftësinë normale të trupit për të lëshuar gjak nga këto inde, duke shkaktuar një ereksion të zgjatur, duke rezultuar në një ereksion të dhimbshëm e të pjesshëm që mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm në penis.

Megjithatë, priapizmi nuk është efekti i vetëm i helmit ‘Phoneutria nigriventer’. Kafshimi gjithashtu mund të shkaktojë takikardi, konvulsione dhe çrregullime të ritmit të zemrës. Këto simptoma shtesë mund të komplikojnë më tej trajtimin e pickimit. Kombinimi i këtyre efekteve e bën kafshimin e merimangës së bananes traumatike si fizikisht ashtu edhe psikologjikisht.

Ju duhet të veproni shpejt

Pavarësisht natyrës alarmante të këtyre simptomave, pickimi i merimangës së bananes rrallë-herë është fatal. Megjithatë, dhimbja dhe shqetësimi i lidhur me pickimin kërkojnë një përgjigje të menjëhershme mjekësore.

Trajtimi i pickimit mund të jetë kompleks. Është thelbësore të veprohet shpejt për të parandaluar dëmtimin e përhershëm të indeve të penisit dhe trajtimin e simptomave të tjera. Kjo mund të përfshijë medikamente specifike, madje edhe procedura kirurgjikale në rastet më të rënda.

Në Evropë dhe veçanërisht në Spanjë nuk dihen raste të kafshimeve nga kjo specie. Megjithatë, ky incident në Austri shërben si një kujtesë për rëndësinë e të qenit të informuar për rreziqet e mundshme, madje edhe ato që duken të çuditshme apo të pazakonta, veçanërisht nëse udhëtoni në rajonet ku jeton kjo merimangë.

Gazeta Dita