Frgment nga nje pjese e veshjes se Pukes

Nga pasuria e shenjave (simboleve) kultike te ruajtura dhe sjellura deri ne ditet tona nga Veshjet e grave  te Brigjeve te Drinit, rrethi Puke. Kur zbulohet ndonje deshmi si p.sh Guri i Gjugjes habitemi. Ne nuk shpjegojme, studiojme, dhe as nuk i dokumentojme dhe katalogojme ate qe na e ruajten te Paret Tone dhe e kishim realishte si nje ekspozite levizese ne dasma e Ceremoni familjare, ne rruge e ne fondin e mrekullueshem te thesareve tona.

Po nuk i mblodhem dhe nuk i dokumentoam keto vlera te hershme (te lashta) dhe te ruajtura me dashuri nga te Paret, do humbim (ne fakt shume kemi hubur) trashegimin dhe elemente kulturor te rendesishem te identitetit tone. Perendia na ndihmofte dhe meshirofte, se nuk po dime se cfare po humbim.

Frgment nga nje pjese e veshjes se Pukes

V.O. Ketu publikuam nje fragment nga veshja qe quhet: Xhubleta e ngushte, por shembujt dhe faktet te humbjes jane nga shume elemente te veshjeve dhe objekteve te perdorimit te perditshem dhe kultit te te Pareve Tone.

Veshje e Grave PUKE