Berlin (Reuters) – Në një thirrje dramatike, Kancelarja Angela Merkel u kërkoi të gjithë njerëzve në Gjermani të ndihmojnë në luftimin e përhapjes së virusit të koronës.

“Eshtë serioze. Merreni seriozisht, “tha Merkel para popullatës në një fjalim televiziv të Mërkurën. “Që nga Lufta e Dytë Botërore nuk ka pasur asnjë sfidë për vendin tonë që varet aq shumë nga solidariteti ynë i përbashkët.” Në të njëjtën kohë, në funksion të shumë ndërmarrjeve tronditëse dhe shqetësimeve për furnizimin e popullsisë, Kancelari siguroi: “Shteti do të vazhdojë të funksionojë, furnizimi natyrisht që do të vazhdojë të sigurohet dhe ne duam të ruajmë sa më shumë aktivitet ekonomik”.

Isshtë hera e parë në mandatin e saj më shumë se 14-vjeçar që Merkel i drejtohet popullatës drejtpërdrejt jashtë fjalimit të Vitit të Ri në televizion. Në funksion të debatit për oraret e mundshme si në vendet e tjera të BE-së, qarqet qeveritare kishin theksuar më parë që Kancelari nuk do të shpallte masa të reja, por do të shpjegonte arsyet e kufizimeve në jetë.

Merkel theksoi se ndërhyrja nga qeveritë federale dhe shtetërore në jetën e shumë njerëzve ndikoi gjithashtu në “imazhin demokratik”. “Ka kufizime që nuk kanë ekzistuar kurrë në Republikën Federale,” tha ajo. Por kjo është e nevojshme për të shmangur përhapjen e shpejtë të virusit dhe rreziqet që rezultojnë. Në të njëjtën kohë, ajo falënderoi stafin mjekësor, por edhe punëtorët e shitjes me pakicë për punën e tyre. Askush nuk duhet të shqetësohet për furnizimin. “Grumbullime ushqimesh, sikur nuk do të ketë më kurrë asgjë, janë të pakuptimta dhe kunder solidaritetit,” paralajmëroi kreu i qeverisë.

Në fjalën e saj, Merkel theksoi disa herë se sa e rëndësishme është distanca hapësinore midis njerëzve për të ngadalësuar përhapjen e virusit. “Ne duhet të kufizojmë rrezikun që njëri të infektojë tjetrin sa më shumë që të jetë e mundur,” paralajmëroi ajo, duke u kërkuar të gjithëve që t’i përmbahen rregullave të distancës të rekomanduara nga ekspertët. Sfondi është se, sipas autoriteteve, kufizimet e vendosura në jetën publike ende nuk kanë rezultuar që të gjithë pas kërkesës të mos takohen në grup. Virusi mund të mposhtet vetëm nëse të gjithë marrin pjesë.

Gjermania ka një sistem të shkëlqyer shëndetësor, “ndoshta një nga më të mirët në botë”, tha Merkel. Prandaj mund të jetë i sigurt. “Por spitalet tona gjithashtu do të tejkalohen plotësisht nëse shumë pacientë do të pranohen brenda një kohe shumë të shkurtër që vuajnë nga një kurs i rëndë i infeksionit të koronës,” shtoi ajo duke pasur parasysh numrin në rritje të shpejtë të të infektuarve.