24 Qershor 2024
Kryq i gdhendur ne gur nga portiku i Kishes se Arst-Miliskaut, Puke.
Mendohet se ky kryq eshte i shek. XI-XII.
– Ka ne tre pozicione figuren simbolike te diellit qe i pergjigjet pozicioneve te diellit mbi toke: Lindje, Zenit, dhe Perendim, ne pozicionin e katert poshte ka Gjarperin qe perfaqeson sipas besimit mitik gjarperin figure mitike (ktonike) te tokes.
– Portiku dhe faqet e murit te kesaj kishe te vjeter ruan me shume se njezet figura ikonografike te besimit tradicional popullor dhe te krishterimit.
– Mendohet se gdhendjet e vjetra te fillimit te mijvjecarit te dyte pas Krishtit jane qe ne periudhen kur kisha ka qene me emnin: “Kisha e Shna Prenes” ne lartesne e Bjeshkes.
Portiku megjithse ka vlera arti të traditës dhe figura shenjëtores të gdhendura n gur nga shek. XII nuk është Monument Kulture.
Foto: Kryq guri nga Kisha e Shen Gjonit ne Arst Miliska.
Shenimi dhe foto nga Jaho Brahaj.