Si me çdo helm tjetër, viruset zakonisht janë më vdekjeprurës në sasi më të mëdha.

Nga Joshua D. Rabinowitz dhe Caroline R. Bartman
Dr. Rabinowitz është profesor i kimisë dhe gjenomikës. Dr. Bartman është një studiues gjenomik.

Li Wenliang, mjeku në Kinë që ngriti alarmin për koronavirusin e ri, vdiq nga virusi në shkurt kur ishte vetem 34 vjeç. Vdekja e tij ishte tronditëse jo vetëm për shkak të rolit të tij në publikimin e epidemisë në zhvillim, por edhe – duke pasur parasysh që të rinjtë nuk kanë një rrezik të lartë për të vdekur nga Covid-19 – për shkak të moshës së tij.

Ecurine e COVID-19 ne Shqiperi e gjeni te shfaqur grafikisht tek ky artikull i Open Data Albania

A është e mundur që Dr. Li vdiq sepse si një mjek që kaloi shumë kohë rreth pacientëve me sëmundje të rëndë Covid-19, ai ishte i infektuar me një dozë kaq të lartë? Në fund të fundit, megjithëse ai ishte një nga punëtorët e parë të kujdesit shëndetësor që vdiq pasi u ekspozua afër dhe shpesh ndaj virusit, ai për fat të keq nuk ishte i fundit.

Rëndësia e dozës virale është duke u anashkaluar në diskutimet e koronavirusit. Si me çdo helm tjetër, viruset zakonisht janë më të rrezikshëm në sasi më të mëdha. Ekspozimet e vogla fillestare kanë tendencë të çojnë në infeksione të buta ose asimptomatike, ndërsa doza më të mëdha mund të jenë vdekjeprurëse.

Nga një këndvështrim politik, duhet të kemi parasysh që jo të gjitha ekspozimet ndaj koronavirusit mund të jenë të njëjta. Hyrja në një ndërtesë zyre që dikur kishte dikë me koronavirus në të nuk është aq e rrezikshme sa të ulesh pranë atij personi të infektuar për një udhëtim treni dy orë.

Kjo mund të duket e qartë, por shumë njerëz nuk po e bëjnë këtë dallim. Ne duhet të përqëndrohemi më shumë në parandalimin e infeksionit me dozë të lartë.

Të dyja sasitë e vogla dhe të mëdha të virusit mund të përsëriten brenda qelizave tona dhe të shkaktojnë sëmundje të rëndë tek individët në nevojë, siç është imunokompromisi. Në njerëzit e shëndetshëm, sidoqoftë, sistemet imune reagojnë sa më shpejt që ata ndiejnë një virus që rritet brenda. Rimëkëmbja varet nga cila fiton garën: përhapja virale ose aktivizimi imun.

Ekspertët e virusit e dinë që doza virale ndikon në ashpërsinë e sëmundjes. Në laborator, minjtë që marrin një dozë të ulët të virusit pastrojnë atë dhe shërohen, ndërsa i njëjti virus në një dozë më të lartë i vret ata. Ndjeshmëria në dozë është vërejtur për çdo infeksion të zakonshëm akut viral që është studiuar në kafshët laboratorike, përfshirë koronaviruset.

Njerëzit gjithashtu shfaqin ndjeshmëri ndaj dozës virale. Vullnetarët e kanë lejuar veten të ekspozohen ndaj dozave të ulëta ose të larta të viruseve relativisht beninje që shkaktojnë ftohje ose diarre. Ata që marrin doza të ulëta kanë zhvilluar rrallë shenja të dukshme të infeksionit, ndërsa doza të larta zakonisht kanë çuar në infeksione dhe simptoma më të rënda.

Do të ishte joetike të manipuloni në mënyrë eksperimentale dozën virale tek njerëzit për një patogjen aq serioz sa koronavirusi, por ka prova që doza gjithashtu ka rëndësi për koronavirusin njerëzor. Gjatë shpërthimit të koronavirusit SARS në 2003 në Hong Kong, për shembull, një pacient infektoi shumë të tjerë që jetonin në të njëjtin kompleks të ndërtesave të apartamenteve, duke rezultuar në 19 të vdekur. Përhapja e infeksionit mendohet të jetë shkaktuar nga grimca virale të ajrit që u hodhën në erë në të gjithë kompleksin nga njësia e apartamentit fillestar të pacientit. Si rezultat i një ekspozimi më të madh viral, fqinjët që jetonin në të njëjtën ndërtesë jo vetëm që ishin më shpesh të infektuar, por edhe më shumë të ngjarë të vdisnin. Në të kundërt, fqinjët më të largët, edhe kur u infektuan, pësuan më pak.

Infeksionet me dozë të ulët madje mund të krijojnë imunitet, duke mbrojtur kundër ekspozimit me doza të larta në të ardhmen. Para shpikjes së vaksinave, mjekët shpesh infektojnë individë të shëndetshëm me qëllim të lëngjeve nga pustulat e dhenve. Infeksionet që rezultuan me dozë të ulët ishin të pakëndshme, por përgjithësisht të mbijetueshme, dhe ata parandaluan incidente më të këqija të sëmundjes, kur ata individë u ekspozuan më vonë të mëlçisë në sasi të pakontrolluara.

Përkundër provave për rëndësinë e dozës virale, shumë prej modeleve epidemiologjike që përdoren për të informuar politikën gjatë kësaj pandemie e injorojnë atë. Ky është një gabim.

Njerëzit duhet të bëjnë kujdes të veçantë ndaj ekspozimeve me dozë të lartë, të cilat ka shumë të ngjarë të ndodhin në ndërveprime të afërta me personin – të tilla si takime kafeje, bare të mbushura me njerëz dhe kohë të qetë në një dhomë me gjyshen – dhe nga prekja e fytyrave tona pasi të marrin sasi të konsiderueshme të virus në duart tona. Ndërveprimet brenda personave janë më të rrezikshme në hapësira të mbyllura dhe në distanca të shkurtra, me dozë që përshkallëzohet me kohën e ekspozimit. Për ndërveprime kalimtare që shkelin rregullin e mbajtjes së gjashtë këmbëve midis jush dhe të tjerëve, të tilla si pagesa e një arkëtari në dyqan ushqimore, mbajini ato shkurtimisht – synoni për “brenda gjashtë këmbë, vetëm gjashtë sekonda”.

Për shkak të dozës, personeli mjekësor përballet me një rrezik ekstrem, pasi ata merren me pacientët më të sëmurë me ngarkesë më të lartë virale. Ne duhet të kemi përparësi për pajisjet e tyre mbrojtëse.

Për të gjithë të tjerët, rëndësia e distancimit shoqëror, maskimit dhe higjenës së mirë është vetëm më e madhe, pasi këto praktika jo vetëm që zvogëlojnë përhapjen infektive, por gjithashtu kanë tendencë të ulin dozën dhe kështu vdekshmërinë e infeksioneve që ndodhin. Ndërsa parandalimi i përhapjes virale është një e mirë shoqërore, shmangia e infeksioneve me dozë të lartë është një imperativ personal, madje edhe për të rinjtë e shëndetshëm.

Në të njëjtën kohë, duhet të shmangim një mbivendosje paniku ndaj ekspozimeve me dozë të ulët. Paketimi i veshjeve dhe ushqimeve që i janë ekspozuar dikujt me virus duket se paraqesin një rrezik të ulët. Njerëzit e shëndetshëm që janë së bashku në dyqanet ushqimore ose në vendin e punës pësojnë një rrezik të tolerueshëm – për aq kohë sa marrin masa paraprake si veshja e maska ​​kirurgjikale dhe ndarja e tyre jashtë.

Një bllokim i plotë i shoqërisë është mënyra më efektive për të ndaluar përhapjen e virusit, por është e kushtueshme si nga pikëpamja ekonomike ashtu edhe psikologjike. Kur shoqëria përfundimisht rihap, masat për zvogëlimin e rrezikut, si mbajtja e hapësirës personale dhe praktikimi i larjes së duhur, do të jenë thelbësore për zvogëlimin e infeksioneve me dozë të lartë. Vendet me rrezik të lartë për ekspozimin me dozë të lartë, si stadiumet dhe vendet e kongresit, duhet të mbeten të mbyllura. Shërbime të rrezikshme por thelbësore si transporti publik duhet të lejohen të veprojnë – por njerëzit duhet të ndjekin masat e sigurisë siç janë veshja me maska, mbajtja e hapësirës fizike dhe kurrë mos lëvizja me ethe.

Tani është koha për të qëndruar në shtëpi. Por shpresojmë se kjo kohë do të jetë e shkurtër. Kur të fillojmë të largohemi përsëri nga shtëpitë tona, le ta bëjmë me mençuri, në dritën e rëndësisë së dozës virale.