Objektet tradicionale qe ju kane sherbyer te Pareve Tane per pune te ndryshme, mbajne edhe simbole dekorative me permbajtje kulti, miti ,dhe ato jane perfaqesuese te artit tradicional arkaik popullor. Po publikojme nje furke per tjerrjen e fillit te leshte e punuar dhe perdorur ne Shqiperine e Veriut. Te bie ne sy qe, ne te eshte vizatuar me gdhendje incizim akrepi.

Ne teresine e saje furka eshte pasqyruese e artit popullor, por njekohesisht dhe nje objekt me shume vlere per trashegimine tone kulturore.

Nuk duhet harruar se krahas akrepit, qe kishte veti dhe force mbrojtese edhe nga Syi i  keq, kemi dhe dekorime-vizatime te tjera ne pasurine e larmishme te furkave te gdhendura.

Furka qe po paraqesim ne foto ka edhe simbole te tjera; si p.sh. djepin, diellin, henen  etj. Ketu ne nuk po japim nje studim, vetem se nje prezantim, qe te njihemi me kete pasuri  pak studiuar, popullarizuar dhe vleresuar te Trashegimise Tone Kombetare.

Nga: Jaho Brahaj