Ekspozite modeste e Artit Figurativ tradicional, Zym, Prizren.

Ekspozite modeste e Artit Figurativ tradicional, Zym, Prizren.

Ne banesen e Ton Pal Kajtazit eshte krijuar nje Ekspozite Muzeale me objekte te ndryshme te paisjeve te ambjentit dhe te mjeteve te punes se banorve tone ne shekujt e fundit. Krahas, vekeve (avlemendit), parmendes, djepit dhe te shume mjeteve te punes dhe punime ne vek me fije shume te holle pambuku e me ngjyrosje, jane ekspozuar edhe disa Arka Nusesh (Arka ne dialekte: Arke, senek, senduk, baule etj). Arkat jane punuar dhe pikuruar ne Gjakove dhe Prizren, ku ishte tregu i ketyre fshatrave, por arkat e ekspozuara jane nga duart e mjeshterve artiste te Gjakoves.

Ekspozite modeste e Artit Figurativ tradicional, Zym, Prizren.

Qe ne veshtrimin e pare shikohet se krahas qellimit te pikturimit me motive dekorative ka elemente te piktures me simbole kulti e zbukuruese me mjeshteri dhe vlera artistike qe ju japin formen dhe statusin si vepra arti. Pronari duhet te interesohet per menyrat e konservimit, qe objektet te cilat kane shume vlere per trashegimine tone kombetare te kene jeten sa me te gjate

Ekspozite modeste e Artit Figurativ tradicional, Zym, Prizren.

Nga tradita jone kombetare kemi shume pak studime per artin tradicional te zhvilluar ne shekuj dhe qe ka qene i pranishen ne ambjentet e banesave tona si miniekspozita te vogla qe kane shoqeruar jeten ne zonat fshatare dhe ytete.

Shenim dhe fotot: Jaho Brahaj