Bërthama e Tokës po ftohet. Shkencëtarët: – Kjo tregon se si planeti jonë mund të vdesë!

25 Janar 2022

Rreth 4,5 miliardë vjet më parë, sipërfaqja e Tokës ishte vetëm një oqean i thellë magmash; me kalimin e kohës, ajo u ftoh për të formuar tokën që ne ecim në ditën e sotme.

Ky proces la pas një sërë procesesh të tjera që e mbajnë Tokën tonë aktive sot, si vullkanet dhe pllakat tektonike.

Por mbetet një mister saktësisht se sa shpejt ndodh ftohja – dhe kur mund të përfundojë. Kjo pyetje është kryesore sepse mund të na tregojë se ku është drejtuar planeti ynë, dhe se si dhe kur mund të takojë një lloj vdekjeje që do ta lërë njësojë atë me planete joaktive si Marsi.

Në një studim të ri, shkencëtarët panë në një laborator se si materialet mund të drejtonin nxehtësinë.

Ata panë mineralin bridgmanit, i cili përbën pjesën më të madhe të asaj shtrese. Dhe u tronditën kur panë se nxehtësia ka të ngjarë të rrjedhë nga korja më shpejt.

Nëse Toka po ftohet më shpejt, atëherë efektet e ndryshme të këtij procesi do të ndryshoheshin gjithashtu. Pllakat tektonike mund të ngadalësohen më shpejt.

Për më tepër, ky proces mund të përshpejtohet edhe më shpejt në të ardhmen. Ndërsa bridgmanite ftohet, ajo ndryshon në post-perovskite.

“Rezultatet tona mund të na japin një perspektivë të re mbi evolucionin e dinamikës së Tokës. Ata sugjerojnë se Toka, si planetët e tjerë shkëmborë Mërkuri dhe Marsi, po ftohet dhe po bëhet joaktive shumë më shpejt se ç’pritej,” thonë shkencëtarët.

Por historia e plotë mbetet një mister. Shkencëtarët shpresojnë të bëjnë akoma më shumë kërkime për të kuptuar brendësinë e Tokës dhe për të përcaktuar më mirë një kuptim më të hollësishëm të kohës.

Gazeta Dita