Reforma për imunitetin dhe aleanca për Mediun

Shkruar nga: Mero Baze  
Botuar më: 16 vite më parë

Mero Baze
Reforma për imunitetin dhe aleanca për Mediun

Madje, dikush prej tyre shkoi dhe më tej duke kritikuar prokurorinë që i çon praktika ligjore të kota për ilustrim.

Në të vërtetë, pas dëshirës së qartë për të mos u nxituar në heqjen e imunitetit të Fatmir Mediut, fshihet nderi i fundit që kryeministri, Sali Berisha, po përpiqet t’i bëjë bashkëfajtorit të tij, Fatmir Mediu, për të mos i hequr imunitetin për rastin tragjik të Gërdecit, por për ta hetuar atë pas mundësisë që do të krijohet me ndryshimet kushtetuese si gjithë deputetët e tjerë të Kuvendit të Shqipërisë. Në pamje të parë, e gjithë kjo duket një formalitet, por realisht është një partneritet i qartë politik. Të gjithë e dinë se Fatmir Mediu do të hetohet dhe do të shkojë para drejtësisë, nëse i heqin imunitetin, si tani, si pas një muaji. Por shtyrja dhe zvarritja e këtij hetimi kërkon të ulë profilin e tragjedisë dhe të respektojë në maksimum fajtorin në vend të viktimës. Fatmir Mediu është përgjegjësi kryesor i asaj tragjedie. Ai është ideuesi dhe zbatuesi i projektit kriminal që mori 26 jetë njerëzish, 300 të plagosur dhe mijëra shtëpi të shkatërruara. Në çdo vend gjysmënormal ai tashmë do të ishte në burg. Tallja me procedurën e imunitetit të tij është një pazar i qartë mes tij dhe kryeministrit, Sali Berisha, për të mos u trajtuar si kriminel, por si i barabartë me çdokënd nga ata që janë sot deputetë në atë Kuvend.

Pëshpëritjet nën dhëmbë të Fatmir Mediut për njerëzit e familjes së Berishës të përzier në këtë skandal dhe angazhimi nga ana tjetër si ndihmës ligjor në këtë çështje i kunatit të zotit Mediu, Ilirian Celibashi, që është njëkohësisht njeriu më i afërt i zotit Rama, duket se nxorën në plan të parë një javë pas ndryshimeve të reja kushtetuese, një ndryshim të ri kushtetues që ka të bëjë me imunitetin. Ky propozim ka pas qenë përfshirë në bisedimet e nëndheshme mes palëve, që para se të bëheshin ndryshimet kushtetuese, por për çudi aty u shtuan me urgjencë gjëra të pazakonta për mandatin e presidentit dhe kryeministrit dhe u hoq nga rendi i ditës një temë që ka prej vitit 2005 që diskutohet publikisht. Kjo do të thotë se një arsye tjetër më e madhe, më e fortë dhe më bashkuese për të dy liderët politikë në vend ekziston. Dhe ajo është dyshja Mediu-Delijorgji, dyshe që bashkon të majtën dhe të djathtën shqiptare në pushtet, si një simbiozë e mafias që ka kapur shtetin shqiptar. Nga kjo kapje shteti, e cila mbyll gojën e disa ish-kryeministrave dhe kryeministrit aktual, si dhe kryetarit të Bashkisë së Tiranës, ne duhet të vazhdojmë të shikojmë skena të shëmtuara si ajo e djeshmja, kur deputetët, të cilët një javë më parë thanë “kemi pak faqe për Mediun”, dje thanë se ishin shumë faqe dhe s’mund të lexoheshin. Është kjo arsyeja, që ky shtet i kapur detyrohet të ndërrojë Kushtetutën çdo javë, nën presionin e mafias. Kryeministri, Sali Berisha, e ka të vështirë ta dorëzojë Fatmir Mediun si kriminel para drejtësisë. Jo se i dhimbset, por se ka ende frikë se i bën dëm. Në momentin kur s’do t’i duhet më, natyrisht do ta lëshojë përfundimisht. Tashmë, është duke e përcjellë me më shumë respekt, me më shumë dinjitet. Është duke i treguar qartë se është në anën e tij dhe jo në anën e viktimave.

Hezitimi i turpshëm për t’i hequr imunitetin përgjegjësit kryesor të tragjedisë së Gërdecit, tregon mes të tjerash se parlamenti ka gjithnjë e më pak deputetë dhe gjithnjë e më shumë nëpunës të bindur, të cilëve nuk iu dalin në gjumë fëmijët e vrarë në Gërdec, por lista e deputetëve të vitit 2009 që do hartohet nga Berisha e Rama. Për këtë arsye, vendimi i tyre për t’i dhënë dinjitet dorëzimit të Mediut para drejtësisë, ka vënë në rresht Komisionin e Mandateve dhe Imunitetit, i cili po pret, me sa duket, që të përfundojë njëherë reforma tjetër kushtetuese e kësaj jave për dorëzimin e imunitetit, me qëllim që të shmanget dorëzimi i Mediut.

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama