15 Qershor 2024
Arkeologët në Kretë kohët e fundit zbuluan një zbulim mahnitës në Kodrën Papura: një strukturë labirinthine që spërkat, u pengua gjatë instalimit rutinë të radarit për një projekt të ardhshëm të aeroportit.
Daton në vitet 2000-1700 p.e.s, pak para kulmit të periudhës së hershme Palaeopalatiale të qytetërimit Minoan, kjo gjetje hedh dritë mbi të kaluarën e lashtë të ishullit.
Vetë struktura është mjaft e dukshme: duke shfaqur 8 unaza guri koncentrikë që çojnë në një ndërtesë rrethore qendrore, ajo shtrihet në një diametër mbresëlënës 48 metra dhe mbulon rreth 1800 metra katrorë.
Arkeologët kanë identifikuar katër zona kryesore brenda labirintit, veçanërisht Zonat A dhe B, të pasura me kocka kafshësh që sugjerojnë aktivitet të rëndësishëm njerëzor.