A e njohim traditen e artit mural te kishave  shqipetare. Kerkese  urgjente e kohes nje botim voluminoz e cilesor.

Qe nga shekulli I 19 studiuesit e huaj kane vene ne artin kishtar shqiptar vecori lokale me elemente etnografik  te popullit tone. Deri me sot ka patur  artikuj dhe studime per vepra te vecanta, por asnjehere nuk eshte menduar per nje studim e botim arti gjitheperfshiresper kete fushe. Pse? Se pari, duhen projekte me grup, por ketu do ngreme nje problem qe eshte edhe me i thjeshte. Ne vendin tone ruhen me qindra dhe mijra skena te artit mural. A e njohim ne shqiptaret kete pasuri e trashegimi te Parve Tone. E them me plote gojen, se kete pasuri nuk e njohun ne teresi dhe imtesi as edhe studiuesit qe punojne ne institucionet qe e kane detyre studimin dhe mbrojtjen e kesaj pasurije. Prandaj urgjentisht shtrohet si detyre te botohet kjo pasuri, natyrisht botimi duhet dhe te behet nga studiuesit dhe njohesit. Kush duhet ta beje kete pune.  Eshte detyrim (jo vetem detyre) e Minitrise se Kultures.  Para se te hartohen projekte  per sfera anesore e gastronomije me bollek, me nje projekt qe te themi te drejten kushton, duhet urgjentisht te filloi puna. Edhe vizitoret e huaj dhe ne vecanti studiuesit do e mirprisnin nje nisme te tille. Megjithse une jam qefli ma shume per domosdoshmerine e njohje se kasaj pasurije nga vete ne shqiptaret. Ketu nuk eshte vendi te flasim per tematikat dhe elementet histork, kulturor e etnologjik qe kjo pasuri “fsheh” dhe eshte larg syve he njhjes tone, por jane vlera arti qe flene.

V.O. Nuk po flasim per artin ikonografik se ka disa botime pr per artin mural kishtar kemi mbetur ende me nje brochure – katalog te vitit 1967 me cilesi modeste.