23 Janar 2023

Arkeologët egjiptianë kanë zbuluar një papirus të lashtë të paprekur, në atë që ekspertët në vend po e quajnë zbulimi i parë i këtij lloji në një shekull.

Një papirus 52 metra i gjatë u gjet në zonën arkeologjike të Saqqara. Artifakti i lashtë përmban pjesë të Librit të lashtë Egjiptian të të Vdekurve për të ndihmuar të vdekurit në jetën e tyre të përtejme.Papirusi u zbulua në një nga 250 sarkofagët prej druri të gjetur në vendin arkeologjik qershorin e kaluar. Studiuesit dhe arkeologët kanë punuar në vend për më shumë se dy vjet. Vetëm në vitin 2022, arkeologët zbuluan qindra mumie, një piramidë të një mbretëreshe të panjohur, pesë varre të pikturuara, varrin e një fisniku të lashtë dhe sarkofagun e arkëtarit të mbretit Ramses II.

Libri i të Vdekurve është një tekst funeral që besohet se daton që nga fillimi i epokës së Mbretërisë së Re në Egjipt, raporton The Jerusalem Post.

Pavarësisht emrit ogurzi, libri vështirë se është i tillë. Përkundrazi, ato janë thjesht udhëzime për varrosjen dhe mënyrën më të mirë për të ndihmuar egjiptianin e ndjerë të udhëtojë në botën e krimit dhe në jetën e përtejme.

Meqenëse nuk kishte asnjë Libër të vetëm të të Vdekurve, as një kanun të veçantë për të, detajet e sakta ndryshojnë, me “magji” të ndryshme të përfshira në versione.

Tv Alsat