“Na pëlqen që të merret Tjetri me ne, ndërsa yni nuk na e mbush mendjen”. Një analizë për “albanologët” dhe kompleksin tonë të inferioritetit

“Na pëlqen që të merret Tjetri me ne, ndërsa yni nuk na e mbush mendjen”. Një analizë për “albanologët” dhe kompleksin tonë të inferioritetit 15 Janar 2022 “Te huajit jemi gati t’ia vëmë etiketën e albanologut edhe sikur thjesht të ketë mësuar të zgjedhojë foljen punoj”. Studiuesi Ardian Vehbiu në një analizë mbi albanologjinë në […]

Kurt Farka on January 25, 2022

Kulla (Kullat) e Dervish Aliut është një kullë në Dukat, Vlorë,  Mori statusin monument kulture në vitin 1979.

Kulla (Kullat) e Dervish Aliut është një kullë në Dukat, Vlorë,  Mori statusin monument kulture në vitin 1979. Kullat e Dervish Aliut Ne afersi te fshatit Dukat ndodhet një kompleks ndertimor me vlera historike. I ndërtuar ne fillim te shek. XIX ky ansambël kullash të Dervish Aliut, personazh i njohur si organizator i revoltave fshtare kunder reformave te Tanzimatit ne Shqiperi gjate viteve […]

Kurt Farka on January 24, 2022

Një univers mistik dhe magjik: “E BUKURA E DHEUT DHE PËRRALLA TË TJERA SHQIPTARE…”

Një univers mistik dhe magjik: “E BUKURA E DHEUT DHE PËRRALLA TË TJERA SHQIPTARE…” – 19.01.22 Duke ndjekur rrugën e bashkëshortit të saj të ndjerë, përkthyesit Ramon Sánchez Lizarralde, Maria Roces Gonzales nxorri në dritë librin e saj të ri, Është një antologji, me mbi njëqint përralla popullore shqiptare të përkthyera në spanjisht, gjë për […]

Kurt Farka on January 24, 2022

Sa e vjetër është Kështjella e Beratit?

Sa e vjetër është Kështjella e Beratit? Janar 2022 Kështjella e Beratit është një nga kështjellat më të vjetra të Shqipërisë, e ngritur mbi një kodër 187 metra të lartë, në të majtë të grykës së Osumit. Vendbanimi protourban i shek.VII-V p.e.r. në trevën e fisit ilir të desaretëve, duke qenë në një pikë strategjike, […]

Kurt Farka on January 23, 2022
Featured “Na pëlqen që të merret Tjetri me ne, ndërsa yni nuk na e mbush mendjen”. Një analizë për “albanologët” dhe kompleksin tonë të inferioritetit