Kuriozitet: – Mbreti Luigji XIV bëri banjë të plotë të trupit… vetëm dy herë gjatë gjithë jetës!

12 maji 2021

Historia e higjenës, nuk konceptohej përherë e tillë si në ditët e sotme.

Në 1600 psh, mjekët besonin se nga uji i ngrohtë mund të hapeshin poret e lekurës dhe aty mund të futeshin papasterti dhe mikrobe.

Luigji XIV, gjatë 72 viteve të mbretërimit të tij (nga 1643, kur ai ishte më pak se pesë vjeç, deri në vdekjen e tij në 1715), bëri vetëm dy banja të plota të trupit.

Çdo ditë ai shpëlante duart me ujë aromatik dhe fërkonte fytyrën me një peshqir të lagur.

Në atë shekull ideja ishte që rrobat e pastra garantonin higjienën personale, duke hequr papastërtitë nga lëkura. Nga kjo vjen shfaqja e shkëlqyeshme e jakave dhe manshetave, siç shihet, për shembull, në pikturat e kohës.

Mbreti Luigji XIV

Nga fundi i viteve 1700, ideja për të bërë një banjë javore fitoi mbështetje midis klasave të pasura.

j.l./ dita