21 Shtator 2022

Një oficer i lartë i Forcave të Mbrojtjes të Izraelit deklaroi se ushtria ka penguar dhjetëra tentativa për sulme kibernetike iraniane, kryesisht në infrastrukturën civile izraelite, gjatë vitit të kaluar.

Izraeli dhe Irani janë përfshirë prej vitesh në një luftë kibernetike kryesisht klandestine që herë pas here del në sipërfaqe. Zyrtarët izraelitë akuzuan Iranin për përpjekje për të hakuar sistemin e ujit të Izraelit në vitin 2020, ndërsa Irani gjithashtu ka fajësuar Izraelin për sulme kibernetike ndaj infrastrukturës së vendit.

“Në vitin e kaluar, ushtria pengoi dhjetëra përpjekje iraniane për sulm kibernetik. Vitet e fundit, fërkimi midis Izraelit dhe armiqve të tij është intensifikuar”, tha oficeri, duke folur me gazetarët në kushte anonimiteti.

Ushtria identifikoi një rritje prej rreth 70 për qind të sulmeve kibernetike iraniane kundër Izraelit vitin e kaluar.

“Forcat e Mbrojtjes së Izraelit(IDF) dhe komuniteti i mbrojtjes kibernetike kanë zhvilluar aftësi për t’u mbrojtur kundër armikut,” shtoi oficeri i lartë.

Komuniteti i mbrojtjes kibernetike i Izraelit përfshin Drejtorinë Kombëtare Kibernetike, drejtorin e Ministrisë së Mbrojtjes për sigurinë e institucionit të mbrojtjes dhe njësi brenda agjencisë së sigurisë Shin Bet, agjencisë së spiunazhit Mossad dhe IDF.

IDF beson se një nga qëllimet kryesore të Iranit kur bëhet fjalë për sulmet kibernetike është të ngjall frikë në shoqërinë izraelite. Prandaj, Irani synon kryesisht vendet civile që nuk shkaktojnë domosdoshmërisht dëme në ushtri, por shkaktojnë panik në publik.

Përveç tentativës për sulm ndaj sistemeve ujore të Izraelit në vitin 2020, një sulm kibernetik i kohëve të fundit që mendohet se është kryer nga një grup iranian, shkaktoi që sirenat e rreme të raketave të bien në Jerusalem dhe Eilat.

Vitin e kaluar, një spital në Izraelin qendror u vu nën një sulm të madh kibernetik dhe sistemet e tij mbetën të funksionuara për disa ditë derisa zyrtarë ushtarakë dhe ekspertë të tjerë ndihmuan në rivendosjen e të dhënave të tij.

IDF thotë se ka vlerësuar se Irani ka investuar burime të mëdha në zhvillimin e aftësive sulmuese kibernetike.

Në të njëjtën kohë, IDF thotë se ka investuar burimet e veta në zgjerimin e aftësive ekzistuese të mbrojtjes kibernetike, duke përfshirë mbajtjen e stërvitjeve rutinë me homologët amerikanë në Komandën Kibernetike të Shteteve të Bashkuara, së fundmi në gusht.

Ndërkohë, Irani ka akuzuar Shtetet e Bashkuara dhe Izraelin për sulme kibernetike që kanë dëmtuar infrastrukturën e vendit.

Në qershor, një sulm kibernetik i supozuar izraelit shkaktoi një zjarr të madh në një fabrikë të madhe çeliku iraniane. Sulmi u mor përsipër nga një grup anonim, por pamjet e incidentit u publikuan nga TV izraelit, duke lënë të kuptohet se operacioni ishte kryer nga Inteligjenca Ushtarake.

Irani shkëputi pjesën më të madhe të infrastrukturës së tij qeveritare nga interneti pasi virusi kompjuterik Stuxnet – që besohet gjerësisht se ishte një krijim i përbashkët amerikano-izraelit – ndërpreu mijëra centrifuga iraniane në vendet bërthamore të vendit në fund të viteve 2000.

Në një incident të madh vitin e kaluar, një sulm kibernetik në sistemin e shpërndarjes së karburantit të Iranit paralizoi stacionet e karburantit në të gjithë vendin, duke çuar në radhë të gjata shoferësh të zemëruar. I njëjti grup hakerash anonim, Gonjeshke Darande, mori përgjegjësinë për sulmin ndaj pompave të karburantit.

Izraeli në përgjithësi mban një politikë të paqartësisë në lidhje me operacionet e tij kundër Iranit dhe nuk zbulon përgjegjësinë e tij për to.

Nga Gazeta Sot