Shqiperia.Com Portali me i madh Shqiptar
Email Falas @shqiperia.com
Miqte, krijoni komunitetin e miqve tuaj
Chat #shqiperia, vajza djem shqipetare
Dyqani Virtual Shqiptar
Lojra ne Internet
Albania
Hapesira
Artikull Lajm
 Fotografi Arkeologjike
Finiqi
Kerkimet ne Finiqi
Projekti Italian
Te dhena te vjetra
Muret
Teatri dhe Banjat
Nekropolis
Periudha Bizantine
Territori
Butrinti
Manastiri i Ardenicës
Minerva Butrintit
Një Athina e famshme
 


Projekti Phoinike i Misionit Archeologjik Italian ne Shqiperi

Misioni Italian Arkeologjik ne Finiq ka dy qellime kryesore: se pari te rrise njohurite mbi kete qender dhe mbi territorin e saj, qender e cila te pakten per dy mije vjet ka luajtur nje rol shume te rendesishem ne historine e Ballkanit Jugor dhe te Mesdheut; se dyti, shpreson te kontribuoje ne vleresimin e ketij territori, padyshim te mrekullueshem, ku gjurmet e historise lidhen ngushte me nje paesazh akoma te virgjer qe duhet mbrojtur. Per kete aspekt mund te gjejme mbeshtetje ne punen me vlere qe eshte zhvilluar ne parkun e afert arkeologjik dhe natyror te Butrintit, ku jane arritur rezultate te rendesishme ne ruajtjen dhe vleresimin e ambientit, pune me te cilen kemi qellim te bashkepunojme ngushte.


Aktivitetet e vecanta te misionit tone jane:

- te ndjekim cdo vit fushata germimi, nje deri ne dy mujore, te shoqeruara me periudha vrojtimi dhe dokumentimi te pikave te rendesishme ne territorin rreth qytetit. Zonat e para urbane ku eshte perqendruar vemendja jone kane qene zona e banesave helenistike, teatri, monumentet e agorase, nekropoli jugor;
- te organizoje nje program rigorioz te restaurimit konservativ te monumenteve dhe te ngreje nje Muze te gerrmimeve.
- te mbaje aktiv bashkepunimin e pazevendesueshem me Insititutin Arkeologjik Shqiptar duke kontribuar ne formimin e arkeologeve te rinj, teknikeve dhe restauruesve lokale dhe qe te jene te afte t'i japin vazhdimesi kerkimeve. Per kete qellim eshte aktivizuar qe nga viti 2002 nje Skolle Verore Arkeologjie, me aktivitete formuese ne Shqiperi dhe ne Itali;
- te enkurajoje kerkimin dhe te propogandoje diturine rreth Phoinike-s dhe arkeologjise ne Shqiperine e Jugut duke promovuar takime, seminare, kongrese dhe konferenca si ne Itali, ashtu dhe ne Shqiperi. Perfundimisht te botoje nje monografi vjetore, rezultatet e para te cdo fushate gerrmimi, ne pritje te raporteve perfundimtare mbi kontekste ose tema te vecanta;
-te zgjeroje ne menyre progresive aktivitetet e Misionit, ne bashkepunim me Institutin Arkeologjik Shqipetar, ne pika historikisht te lidhura me Phoinike-n dhe te kontribuoje ne vleresimin e tyre.


 

ShqiperiaCom Toolbar Install

  Faqe në rrjetin tonë: Krijo miqesi, vajza dhe djem shqiptare Lajme, Shtypi i Dites, Gazeta Komuniteti me i lire shqiptar ne internet Sporti Shqiptar, Kategoria Superiore dhe Kategoria e Pare Chat Shqiptar
ShqiperiaCom Sh.p.k
Copyright © 2008 ShqiperiaCom. Të gjitha te drejtat e rezervuara.
Kompania | Konfidenca | Vende Pune | Reklamo tek ne | Adresa