Shqiperia.Com Portali me i madh Shqiptar
Email Falas @shqiperia.com
Miqte, krijoni komunitetin e miqve tuaj
Chat #shqiperia, vajza djem shqipetare
Dyqani Virtual Shqiptar
Lojra ne Internet
Albania
Hapesira
Artikull Lajm
 Fotografi Arkeologjike
Finiqi
Kerkimet ne Finiqi
Projekti Italian
Te dhena te vjetra
Muret
Teatri dhe Banjat
Nekropolis
Periudha Bizantine
Territori
Butrinti
Manastiri i Ardenicës
Minerva Butrintit
Një Athina e famshme
 


Finiqi
Qyteti dhe Territori i tij

Qyteti Antik i Phoinikes gjendet ne Epir, ne zonen e Kaonise qe i perket aktualisht Shqiperise, jo larg nga qyteti bregdetar i Sarandes. Siti arkeologjik, i identifikuar ne pjesen e siperme te kodres qe ndodhet prane fshatit te Finiqit, na ka dhene shenja te pranise te njereve qe nga periudha prehistorike, por rrenojat me te dukshme sot i takojne qytetit helenistiko-romak, i njohur nga Polibi per fortifikimet e tij te beshme.

Flasin per Phiniken udhetaret e fillimit te viteve 1800, por do te jene gjurmimet e Luixhi Ugolinit ne Shqiperi ne fillim te viteve 1920, ato qe identifikojne dhe pershkrojne perfundimisht qytetin.
Pas Luftes se Dyte Boterore, midis viteve 1970-1980 disa personalitet te njohura te Arkeologjise shqiptare si Dhimosten Budina dhe Astrit Nanaj, kane drejtuar germime dhe gjurmime. Kujdes i vecante iu kushtua edhe mureve rrethuese per te cilat kemi studimet e Neritan Cekes dhe Gjerak Karaiskajt.
Mbi keto germime, mbeshtetet sot puna e Misionit Arkeologjike Italian e filluar ne shtator-tetor 2000.

Me fazen e pare te punimeve u rimorr gjurmimi ne zonen e akropolit, e karakteruzuar nga prania e mbetjeve arkeuologjie te ashtuquajturit thesuors, i gerrmuar nga Ugolini (qe ne te vertete eshte nje tempull in antis, ndoshta distil). Eshte e mundur qe ne kete zone te perqendrohej pjesa e monumentalizuar e qytetit te periudhes klasike dhe helenistike, zone qe do te vazhdonte kete funksion te pakten deri ne periudhen bizantine. Sektore te tjere te kerkimeve qene ai i teatrit dhe i banesave helenistike. Ne fakt nje teater i madh gjendej ne nje nga shpatet natyrore qe ndodhet ne anen jugore te kodres, ne nje pozicione skenografik mahnites. Pak me ne perendim te teatrit gjendet nje lagje banesash private e organizuar mbi nje sere terracash. Nje nga keto banesa paraqet dy peristile, rreth te cileve gjejme dhomat kryesore te baneses.

Phoinike, sidoqofte nuk ngjall interes vetem per qendren e banuar por dhe per territorin qe duhet te kishte perreth, akoma sot mahnites dhe i mrekullueshem. Qyteti lind ne qender te nje rajoni territorial mjaft te gjere dhe per nga pozicioni i saj topografik eshte pika natyrore e riferimit te tij.
Gjate periudhes helenistiko-romake territori qe i perkiste qytetit duhet te perputhej me sektorin fushor qe gjendet ne kembet e kodres, ndersa mbi kodrat perreth gjendeshin struktura te ndryshme qe kishin nje funksion mbrojtes dhe kontrolli te territorit. Te tilla jane qendrat e Cukes dhe metoqit, mbi kodrinat qe gjenden midis Phoinikes dhe gjirit te Sarandes. Per sa i perket daljes ne det, me sa duket porti i qytetit duhet te ishte ne Onchesmos, ku sot gjendet Saranda


 

 

ShqiperiaCom Toolbar Install

  Faqe në rrjetin tonë: Krijo miqesi, vajza dhe djem shqiptare Lajme, Shtypi i Dites, Gazeta Komuniteti me i lire shqiptar ne internet Sporti Shqiptar, Kategoria Superiore dhe Kategoria e Pare Chat Shqiptar
ShqiperiaCom Sh.p.k
Copyright © 2008 ShqiperiaCom. Të gjitha te drejtat e rezervuara.
Kompania | Konfidenca | Vende Pune | Reklamo tek ne | Adresa