Shqiperia.Com Portali me i madh Shqiptar
Email Falas @shqiperia.com
Miqte, krijoni komunitetin e miqve tuaj
Chat #shqiperia, vajza djem shqipetare
Dyqani Virtual Shqiptar
Lojra ne Internet
Albania
Hapesira
Artikull Lajm
 Fotografi Arkeologjike
Finiqi
Kerkimet ne Finiqi
Projekti Italian
Te dhena te vjetra
Muret
Teatri dhe Banjat
Nekropolis
Periudha Bizantine
Territori
Butrinti
Manastiri i Ardenicës
Minerva Butrintit
Një Athina e famshme
 


Burime te vjetra mbi Qytetin

Qyteti i lashte i Finiqit ndodhet ne Epir ne rajonin e Kaonise qe i korrespondon ne ditet e sotme jugut te Shqiperies, jo shume larg nga qyteti i Sarandes. Qendra arkeologjike eshte identifikuar shume prane fshtati modern te Finiqit qe mbulon zonen e ndertimit ne kohen e periudhes se re Romake, e vendosur ne zonat e uleta te kodres ku ngrihej qyteti i lashte. Qyteti i lashte ngrihej ne majat e kodres qe arrinin lartesine 283m mbi nivelin e detit dhe qe ka formen e nje barke ku rrjedhin dhe dy lumenj Kaliasa dhe Bistriza qe pak me tej bashkohen me ujerat e liqenit Vivari poshte te ciles gjendet qyteti i Butrintit. Shume impresionuese, malet e Akroceranit rrethojne zonen.
Finiqi ishte shume i njohur nga shkrimtaret e lashte te cilet e kane permendur ate shpeshhere: Polibi (shel. II p.e.r) e konsideronte qytetin si me te fortifikuarin dhe me te fuqishmin e Epirit dhe si kryeqendren e tij. Straboni, Livi (periudha e Augustit) dhe Tolemeu (shek. II e.r)e pershkruan qe nuk ishte shume larg nga deti, ne veri te Butriniti. Me rendesi ishte dhe deshmia e Procopius Caesarea (shek IV e.r) i cili tregon qe gjate nje ngjarje ne kohen e Justinianit qe perandori e transferoi qytetin nga baza e kodres ne majen e saj.Sigurisht para Justinianit pjesa e qytetit poshte kodrave ishte bere me e rendesishme duke e lene ne harrese pjesen e vjeter ne maje te kodres qe ishte ne harrese e siper. Gjithashtu qyteti eshte permendur dhe ne dy itinerare te lashtesise. Itinerari i Antotnit dhe Tabula Peutingeriana ku tregohej ne rrugen per ne Nikopoli.
Qendra e qytetit ka treguar shenja te prezences njerezore qe ne kohet prehistorike. Megjithate, evidencat qe kemi sot jane ato te kohes Helene te njohura nga Polibis per fortifikatat e forta. Gjate kohes Romake, shume struktura deshmuan per vazhdimesine e zhvillimit urban dhe me kalimin e kohes, pjesa e ulet e qytetit u be me e rendesishme. Kjo mund te shpjegoje episodin e shpjeguar tek Procopius, ku nen rrethana historike u desh qe qyteti te ngrihej prap ne maje te kodres ku ishte me i mbrojtur. Shume mbetje historike i datojne kohes seqytetit te Bizantit

 

 

ShqiperiaCom Toolbar Install

  Faqe në rrjetin tonë: Krijo miqesi, vajza dhe djem shqiptare Lajme, Shtypi i Dites, Gazeta Komuniteti me i lire shqiptar ne internet Sporti Shqiptar, Kategoria Superiore dhe Kategoria e Pare Chat Shqiptar
ShqiperiaCom Sh.p.k
Copyright © 2008 ShqiperiaCom. Të gjitha te drejtat e rezervuara.
Kompania | Konfidenca | Vende Pune | Reklamo tek ne | Adresa