Shqiperia.Com Portali me i madh Shqiptar
Email Falas @shqiperia.com
Miqte, krijoni komunitetin e miqve tuaj
Chat #shqiperia, vajza djem shqipetare
Dyqani Virtual Shqiptar
Lojra ne Internet
Albania
Hapesira
Artikull Lajm
 Fotografi Arkeologjike
Finiqi
Kerkimet ne Finiqi
Projekti Italian
Te dhena te vjetra
Muret
Teatri dhe Banjat
Nekropolis
Periudha Bizantine
Territori
Butrinti
Manastiri i Ardenicës
Minerva Butrintit
Një Athina e famshme
 


Pjesa e siperme dhe muret

Ky monument i rendesishemi kohes se grekeve u zbulua nga Luixhi Ugolini gjate vitit 1927. Eshte nje ndertese katrore me drejtim veri-jug, me nje gjatesi prej 9,5m e gjate. Struktura, endertuar ne forme katrore qe kane nje sere modifikimesh dhe restaurimesh nga shekujt me vone, eshte ndryshuar ne nje vend pagezimesh kristiane. Kur kerkimet rifilluan ne vitin 2000, struktura ishte pothuaj e mbuluar dhe vetem majat e ndertimeve ishin mbi to duke e bere pjesen e brendshme te fshehur. Phoinike Wall Laurus nobilisPastrimi dhe zhvendosja e pjesshme e dheut qe e kishte mbuluar na lejoi neve qe te benim nje studim nismetar dhe te plotesonim nje sere elementesh te dobishem per te kuptuar strukturen e monumentit. Hapesira katrore ishte e dukshme vetem nga pjesa jugore ndermjet dy "antae" muret akoma ruajne te pakten tre rrjeshta blloqesh me madhesi te ndryshme vendosur ne rregull dhe rrjeshti i pare vepron si baze. Nuk ka asnje gjurme te dyshemese origjinale, ndoshta eshte hequr ne kohet antike ne menyre qe te ndertohej qendra e pagezimit kristian. Disa blloqe akoma ruajne gjurme te "anathyrosis" ne skaje.
Besohej se ne fillim qendra kryesore e nderteses kishte per qellim nje tempull te vogel dhe ndoshta lidheset anesore perdoreshin per ndonje ritual skenik ose per aspekte te ndryshme fetare te botes se lashte.

 

 

 

ShqiperiaCom Toolbar Install

  Faqe në rrjetin tonë: Krijo miqesi, vajza dhe djem shqiptare Lajme, Shtypi i Dites, Gazeta Komuniteti me i lire shqiptar ne internet Sporti Shqiptar, Kategoria Superiore dhe Kategoria e Pare Chat Shqiptar
ShqiperiaCom Sh.p.k
Copyright © 2008 ShqiperiaCom. Të gjitha te drejtat e rezervuara.
Kompania | Konfidenca | Vende Pune | Reklamo tek ne | Adresa