Shqiperia.Com Portali me i madh Shqiptar
Email Falas @shqiperia.com
Miqte, krijoni komunitetin e miqve tuaj
Chat #shqiperia, vajza djem shqipetare
Dyqani Virtual Shqiptar
Lojra ne Internet
Albania
Hapesira
Artikull Lajm
 Fotografi Arkeologjike
Finiqi
Kerkimet ne Finiqi
Projekti Italian
Te dhena te vjetra
Muret
Teatri dhe Banjat
Nekropolis
Periudha Bizantine
Territori
Butrinti
Manastiri i Ardenicës
Minerva Butrintit
Një Athina e famshme
 


Nekropolis dhe pjesa e poshtme e qytetit


Nga koha e germimeve te para te bera nga Luigji Ugolini, kerkimet e ndryshme arkeologjike ne Finiqi kane sjelle ne drit nje sere zonash varrimi. Ugolini identifikoi Nekropolin kryesor te qytetit prane pjeseve te uleta te kodres ku ai germoi shumicen nga varret e lashta, me qendra varrimesh qe datonin nga shekulli i katert p.e.s. dhe nje sere varresh te tjera qe i perkisnin periudhes romake. Maja e kodres gjithashtu ruan nje sere mbetjesh te varrezave kristiane qe referonin fazes se rilindjes se qyteteve Bizantine. Disa vende interesante varrimesh jane gjetur ne fillim te kodres ne skajin e fshatit te sotem te Finiqit. Mes tyre eshte jane dhe mbetjet e nje anetari te sjelle ne drite ne lagjet perendimore merite kjo e arkeologeve shqiptare.
Ne fshat, Ugolini ka raportuar prezencen e nje sere mureve te gjate rrethues romake qe ishin 3-4 metra ne gjatesi dhe shpeshhere shtriheshin per pune metrash. Shume raportime te tjera qe rezultojne nga studime te tjera te koheve te fundit i jane shtuar ketij: midis tyre jane disa rrenoja interesante te fshehura ne baret e rritura nga natyra ne fushat jugore te fshatit.
Ne pergjithesi, mbetjet arkeologjike na ndihmojne te rikonstruktojme nje zone te madhe te banuar e cila zgjerimi maksimal shume mundesisht zuri vend gjate periudhes Imperiale Romake, duke u shtrire pothuaj deri tek Finiqi i diteve te sotme. Gjithashtu duke patur nje zone te rendesishme nekropolitesh te vendosur ne kufirin perendimor. Zona e pabanuar e cila i perket pjeses se poshtme te qytetit e permendur nga Prokopius, duhet te jete zhvilluar ne nje menyre gjatesore qe te shfrytezonte me mire tarracen e gjate te cilen e pershkruante nje rruge lindje-perendim.

 

 

ShqiperiaCom Toolbar Install

  Faqe në rrjetin tonë: Krijo miqesi, vajza dhe djem shqiptare Lajme, Shtypi i Dites, Gazeta Komuniteti me i lire shqiptar ne internet Sporti Shqiptar, Kategoria Superiore dhe Kategoria e Pare Chat Shqiptar
ShqiperiaCom Sh.p.k
Copyright © 2008 ShqiperiaCom. Të gjitha te drejtat e rezervuara.
Kompania | Konfidenca | Vende Pune | Reklamo tek ne | Adresa