Dita Nderkombetare e Grave

Dita Ndërkombëtare e Grave
Dita Ndërkombëtare e Grave, International Women's Day (IWD) është shënuar në 8 mars çdo viti. Kjo është një ditë e madhe e kremtimit globale të grave. Në rajone të ndryshme fokusi i shkon festimet nga festimin e përgjithshme të respektit, vlerësimit dhe dashuri ndaj grave në një festë për ekonomik të grave, të arriturat politike dhe sociale.

Filloi si një ngjarje politike Socialiste, pushime përzier në kulturën e shumë vendeve, kryesisht Lindore, Rusia, dhe ish-bllokut sovjetik. Në shumë rajone, ditën e humbur shijen e saj politike, dhe u bë thjesht një rast për njerëz, për të shprehur dashurinë e tyre për gratë në një mënyrë disi të ngjashme me një përzierje e Ditës së Nënës dhe Dita e Shën Valentinit. Vetëdijes Në rajone të tjera, megjithatë, origjinale të drejtat politike dhe njerëzore temë të caktuar nga Kombet e Bashkuara shkon fortë, dhe politike dhe sociale e lufton të grave në mbarë botën janë të solli dhe shqyrtohen në një mënyrë shpresë.

IWD është gjithashtu festohet si festë e pranverës të parë në hemisferën veriore, si ditën e parë të marsit është konsideruar si ditën e parë të sezonit të pranverës.

Historiku

IWD i parë u shënua më 28 shkurt 1909 në Shtetet e Bashkuara pas një deklaratë nga Partia Socialiste të Amerikës. Ndër ngjarjet e tjera historike, ajo erdhi për të përkujtuar 1911 zjarrit Triangle Shirtwaist fabrikës. Ideja e të pasurit një ditë gratë ndërkombëtare ishte vënë në të parë përpara nga ana e shekullit të 20 në mes të botës industrializim të shpejtë ekonomik dhe zgjerimin e që çoi në protesta për kushtet e punës.

Në vitin 1910 Konferenca e parë ndërkombëtare e grave u mbajt në Kopenhagë (në të punës për ndërtimin e lëvizjes së të vendosura në Jagtvej 69, i cili deri vendosur kohët e fundit Ungdomshuset) nga Ndërkombëtare e dytë dhe një 'Dita Ndërkombëtare e Gruas' u themelua, e cila u dërgua nga të rëndësishme gjermane Clara Zetkin socialist, edhe pse nuk është përcaktuar data.  vitin e ardhshëm, 1911, IWD u shënua nga mbi një milion njerëz në Austri, Danimarkë, Gjermani dhe Zvicër, më 19 mars.Artikujt e fundit


Reklama

Reklama